Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Saopštenje: Ministar turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić učestvovao na Ministarskoj konferenciji UNWTO u Londonu

Objavljeno: 2008-11-12 23:01:00 Autor: Naslovna strana
Ministar turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić učestvovao je na Ministarskoj konferenciji u Londonu, na kojoj su svjetske organizacije iz sektora turizma i životne sredine i ministri iz preko 50 zemalja razmotrili aktuelna pitanja koja utiču na kretanja u tim oblastima. Ove godine, kao što je najavljeno, dominirala su pitanja o uticaju globalne ekonomske i finansijske krize na sektor turizma, kao i uticaj klimatskih promjena i ostalih pitanja iz oblasti životne sredine na tu oblast.

Mišljena su nepodijeljena da će se ovogodišnja kriza reflektovati na najmanje dvije sljedeće turističke godine. Da bi se adekvatno odgovorilo na izazove u narednim godinama, biće potrebna tijesna saradnja javnog i privatnog sektora, i to mnogo intenzivinija nego u vremenima rasta svih parametara svjetske ekonomije. To se, kako je ocijenjeno, odnosi prije svega na stvaranje povoljnijeg ambijenta za poslovanje turističkih subjekata, te avio-kompanija i aerodroma, naročito u državama koje u znatnoj mjeri zavise od dostupnosti vazdušnim putem. Takođe, korišćenje savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija se nameće kao imeprativ, prije svega u oblasti bukinga. Očekivanja su da će posljedice sadašnje krize najviše pogoditi udaljenije destinacije od svjetskih centara, manje razvijene zemlje i one čija je ponuda orijentisana na turiste srednje i niže platežne moći.

Klimatske promjene su, takođe, bila vrlo važna tema, koja utiče na donošenje odluka o investiranju u određene projekte, ali i na budućnost čitavih ekonomija. Zaključeno je da je stanje u toj oblasti alarmantno i da se na globalnom nivou moraju preduzeti odlučnije akcije na suzbijanju uzroka radikalnijih klimatskih promjena, prije svega na smanjenje gasova koji stvaraju efekat staklene bašte. U tom smislu će i sektor turizma na globalnom nivou, do prvog kvartala iduće godine, izaći sa setom mjera koje će se preduzeti u toj važnoj ekonomskoj grani, kao doprinos suzbijanju te globalne opasnosti.

Crna Gora će se, takođe, suočiti sa posljedicama i jedne i druge pojave. Važno je što prije anticipirati određena kretanja i pokušati se prilagoditi njima, kako bi se zadržali pozitivni trendovi u toj oblasti. Ukoliko zadrži odgovarajuću dinamiku investicija i bude vodila mudru politiku u oblasti turizma, Crna Gora kao mala ekonomija, ima realne šanse da neoštećena izađe iz krize i ostvari određenu stopu rasta. Svakako, to zavisi od tijesne saradnje svih činilaca turističke ponude, adekvatne promocije, kao i sektora transporta, a prije svega avio-saobraćaja i javnog sektora, koji mora pokazati puno razumijevanje za podršku toj osjetljivoj, ali izuzetno važnoj ekonomskoj grani.