Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Govor šefa delegacije Evropske komisije Leopolda Maurera na svečanom otvaranju Forenzičkog centra Uprave policije u Danilovgradu

Objavljeno: 2008-12-16 18:08:00 Autor: Naslovna strana
Govor šefa Delegacije EK povodom ceremonije svečanog otvaranja Forenzičkog centra u Danilovgradu, 16.12.2008.


Poštovani premijeru, ministri, direktore Veljoviću, vaše ekselencije, dame i gospodo,


Želio bih najprije da iskoristim ovu priliku i da čestitam građanima Crne Gore jučerašnji istorijski trenutak.

Siguran sam da će buduće generacije gledati na dan podnošenja aplikacije za članstvo u EU, kao na dan kada je zemlja bila čvrsto ujedinjena u ostvarenju evropske perspektive.

Želio bih da kažem da ću ja lično i delegacija Evropske komisije, u mjesecima i godinama koje slijede, ostati posvećeni našim težnjama da pomognemo Crnoj Gori na putu ka članstvu u EU.

Današnji događaj treba posmatrati u širem kontekstu pozitivnih napora koje Crna Gora ulaže kako bi napredovala i ispunila uslove za dobijanje statusa države kandidata.

U ovom kontekstu, Izvještaj Evropske komisije o napretku u 2008-oj godini treba shvatiti kao pomoć zemlji da bolje razumije na kojim poljima je ostvarila napredak i gdje izazovi i dalje predstoje.

I dok s jedne strane Izvještaj o napretku pokazuje da je sveukupna reforma policije u Crnoj Gori ostvarila određeni napredak, s druge strane neophodno je unaprijediti stručni kadar u policiji posebno u primjeni metoda savremene istrage i tehnika obrade materijala.

Znamo da je uloženo dosta napora da bi se unaprijedile sposobnosti policije u pogledu korišćenja posebnih mjera nadzora, naročito ukoliko imamo u vidu da će budući krivični zakonik stvoriti širi okvir za korišćenje takvih metoda istraživanja.

Takođe znamo da su vještine i mogućnosti primjene raznih metoda procesuiranja otkrivenih dokaza u forenzičkoj laboratoriji podjednako važne za konačan ishod istrage i podignutih optužnica. Stoga ćemo, kao dio naših programa podrške pridruživanju za 2009. godinu, nastaviti da pružamo pomoć za nabavku opreme za Forenzički centar.

Povećanje kapaciteta policije u cilju sprovođenja finansijske analize i istrage je od izuzetne važnosti, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. U tu svrhu, već početkom sljedeće godine, započećemo program obuke u okviru Twinning projekta u saradnji sa Velikom Britanijom, kako bi obezbijedili obuku za policajce.

Evropska komisija je posvećena pružanju podrške Crnoj Gori u pripremama za pristupanje Evropskoj uniji kroz vođenje političkog dijaloga i programe finansijske pomoći za pristupanje.

Prije samo nekoliko dana, vođen je Unaprijeđeni stalni dijalog između Vlade Crne Gore i Komisije, koji predstavlja najveći nivo političkog dijaloga u okviru Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju. Tom prilikom istaknuta je krucijalna važnost efikasne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala za evropsku budućnost Crne Gore. Ovo je naš prioritet ali i prioritet vaših građana!

Hvala!