Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Saopštenje: Potpisan kupoprodajni Ugovor o prodaji 56,4806% akcijskog kapitala društva Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju Dr. Simo Milošević a.d. Igalo

Objavljeno: 2009-03-23 20:55:00 Autor: Naslovna strana
Nakon uspješnog usaglašavanja svih elemenata nacrta Ugovora, danas je u Podgorici potpisan kupoprodajni Ugovor o prodaji 56,4806% akcijskog kapitala društva Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju Dr. Simo Milošević a.d. Igalo.
U ime Prodavaca, Ugovor su potpisali direktor Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja Branko Vujović, direktor Fonda za zdravstvo Ramo Bralić, direktor Fonda za razvoj Dragan Lajović i direktor Zavoda za zapošljavanje Zoran Jelić, dok je u ime kupca - kompanije Home Art & Sales Services sa sjedištem u Švajcarskoj - Ugovor potpisao ovlašćeni zastupnik Zoran Stanojević.
U skladu sa usaglašenim stavovima, Kupac će u roku od 15 radnih dana uplatiti kupoprodajnu cijenu za akcije, u iznosu od 20 miliona eura. Predstavnici Fonda za razvoj i Zavoda za zapošljavanje su istakli da će sredstva od privatizacije biti opredijeljena za razvojne projekte, sa fokusom na dalje finansiranje projekta "Posao za vas".
Kupac se Ugovorom obavezao da obezbjedi garancije za dobro izvršenje posla, koje korespondiraju sa fazama realizacije investiciono-razvojnog programa i to: za prvu i drugu godinu, bankarske garancije od po 10 miliona eura uz blokadu 100% akcija od strane Prodavca, za treću godinu blokada 50% akcija i 7,5 miliona eura, i za četvrtu godinu blokada 25% akcija i bankarska garancija od 4 miliona eura.
U skladu sa Investiciono-razvojnim programom koji je sastavni dio Ponude i Ugovora, investiciona ulaganja obuhvataju rekonstrukciju i modernizaciju postojećih sadržaja, u cilju stvaranja visokokvalitetne usluge i i izgradnju oko 80 hiljada m2 novih kapaciteta kategorije 4+ zvjezdice, uz obavezu zadržavanja i razvoja osnovne djelatnosti Društva. Nakon realizacije ugovorenih investicija u iznosima, namjeni, strukturi i kategoriji objekata, kao što je predviđeno u Investiciono-razvojnom programu i urbanističko-planskoj dokumentaciji za područje Društva, Igalo će se zasigurno pozicionirati na svjetskoj mapi kao prestižna destinacija visokokvalitetnog i zdravstvenog turizma.
Kupac će u periodu 3 godine, nakon dana potpisivanja Ugovora, zadržati postojeći broj zaposlenih u Društvu na neodređeno vrijeme i poštovati Kolektivni ugovor, a zarade ne mogu biti niže od prosječnih zarada zaposlenih u javnom zdravstvu Crne Gore.
U cilju stvaranja pretpostavki za početak realizacije investicije od 150 miliona eura, što je skladu sa Investiciono-razvojnim programom, u završnoj fazi pregovora potpisan je i Protokol o realizaciji Investiciono razvojnog programa u Institutu Igalo, između Savjeta za privatizaciju, Ministarstva za ekonomski razvoj, Opštine Herceg Novi i kompanije Home Art & Sales Services. U skladu sa Protokolom, nadležni organi će u roku od 6 mjeseci donijeti neophodnu prostorno-plansku dokumentaciju, kako bi se stvorili svi uslovi za uspješnu realizaciju projekta.