Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Boro Vučinić primio državnog sekretara Ministarstva odbrane Letonije Edgarsa Rinkevicsa

Objavljeno: 2008-02-13 00:40:00 Autor: Naslovna strana
Ministar Vučinić ocijenio je da je za Crnu Goru značajno da razmijeni iskustva sa Letonijom o učlanjenju u evropske i evroatlantske integracije. On je upoznao gosta sa aktivnostima Ministarstva odbrane na izradi Prezentacionog dokumenta za IPAP i skorom usvajanju Zakona o misijama. Kao prioritete u modernizaciji Vojske Crne Gore naveo je edukaciju i obuku, kao i učenje stranih jezika. Tokom sastanka, ministar odbrane je naglasio značaj implementacije Komunikacione strategije u cilju informisanja javnosti o procesu evroatlantskih integaracija i benefitima članstva u NATO. Takođe, ministar Vučinić je istakao da Crna Gora očekuje da će na samitu u Bukureštu dobiti poziv za otpočinjanje Intenzivnog političkog dijaloga.



Državni sekretar Rinkevics ocijenio je da je napredak koji je Crna Gora ostvarila na planu odbrane u kratkom periodu zaista impresivan. On je sapštio da su se tri baltičke zemlje saglasile da ponude jedno mjesto za školovanje crnogorskog oficira na Baltičkom koledžu odbrane. Takođe, tokom sastanka, bilo je riječi o iskustvu Letonije u mirovnim misijama i regrutovanju vojnika, kao i informisanju javnosti o evroatlantskim integracijama.



Tokom posjete, pomoćnik ministra dr Rajko Novićević i državni sekretar Rinkevics potpisali su Protokol o namjeri između Ministarstva odbrane Crne Gore i Letonije o saradnji u oblasti odbrane.



Državnog sekretara Ministarstva odbrane Letonije primio je v.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić.