Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Štutgart: V. d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić učestvovao na sastanku načelnika generalštabova zemalja Američko jadranske povelje A-3 i Crne Gore, BiH i Srbije- zemalja posmatrača

Objavljeno: 2008-05-22 19:05:00 Autor: Naslovna strana
Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić učestvovao je na sastanku načelnika generalštabova zemalja Američko jadranske povelje A-3 i Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije- zemalja posmatrača. Skup, kojim je predsjedavao zamjenik komandanta američke komande u Evropi EUCOM viceadmiral Ričard Galager održan je 21. i 22. maja 2008. godine u Štutgartu, Njemačka.

Na sastanku su analizirani ostvareni rezultati u procesu pridruživanja NATO savezu Albanije, Hrvatske i Makedonije- zemalja potpisnica povelje, nakon samita u Bukureštu. Te države potvrdile su spremnost da pruže punu podršku Crnoj Gori u izgradnji nove Vojske i njene sposobnosti za reagovanje na savremene bezbjednosne izazove.

Tokom boravka u Štutgartu, crnogorski načelnik Generalštaba razgovarao je sa kolegama iz zemalja A-3 i zemalja posmatrača, kao i sa zamjenikom EUCOM-a viceadmiralom Galagerom. Na sastancima bilo je riječi o dosadašnjoj saradnji, a razmotrene su mogućnosti za unapređenje buduće bilateralne saradnje.

Na kraju dvodnevnog sastanka, učesnici su posjetili moderni Združeni međunarodni centar za obuku.