Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Saopštenje: Održan stručni skup vojnih psihologa zemalja regiona

Objavljeno: 2008-06-18 16:00:00 Autor: Naslovna strana
Na skupu vojnih psihologa zemalja regiona, koji je organizovalo Ministarstvo odbrane Crne Gore, ocijenjeno je da su savremene tendencije u vojsci Crne Gore realnost na kojoj se zasniva rad psihologa, te da je sve to u funkciji ostvarivanja zadataka politike odbrane. Cilj dvodnevnog susreta je razmjena iskustava u sferi psihološke pripreme profesionalnih pripadnika vojske koji se angažuju u međunarodnim misijama.

Otvarajući skup, pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Rajko Novićević, kazao je da novi sistem crnogorske odbrane, pokrenut nakon obnavljanja nezavisnosti, podrazumijeva drugačiju ulogu psihologa. Te aktivnosti moraju biti dominantne u segmentima zaštite psiho-fizičkog integriteta pripadnika vojske. Neophodna je psihološka priprema za složenije zadatke, posebno za učešće u mirovnim misijama, te razvijanje otpornosti na psihofizička opterećenja i iskušenja, u kojima se vojnici mogu naći zbog učešća u otklanjanju izazova i prijetnji po bezbjednost, rekao je Novićević.

On je istakao očekivanje potpunog ostvarivanja ciljeva skupa, koji predstavlja polaznu platformu za dalju stručnu saradnju. Vidjećemo u kojoj mjeri nam mogu pomoći iskustva država koje su već u NATO savezu ili su mu izvjesno bliže od nas, kazao je Novićević.

On je podsjetio da je Crna Gora u maju obilježila dvije godine od obnavljanja nezavisnosti, a time i novog sistema odbrane, sa orijentacijom ka evroatlantskim integracijama u sistemu kolektivne bezbjednosti.

Orijentacija prema vojnim integracijama i uključivanje u sistem kolektivne bezbjednosti implicirali su potpunu profesionalizaciju VCG. Članstvo Crne Gore u Partnerstvu za mir je potvrda njenog razvojnog puta, transformacije i modernizacije, kazao je Novićević.

On je pozdravio učesnike prvog skupa vojnih psihologa zemalja regiona, i poželio da preraste u tradiocionalni oblik saradnje stručnjaka ovoga profila.

Na skupu, pored vojnih psihologa iz jedinica VCG, učestvuju njihove kolege iz oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i NATO.