Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Govor načelnika Generalštaba VCG viceadmirala Dragana Samardžića na zatvaranju završne planske konferencije za vježbu Combined Endevour 2009

Objavljeno: 2009-06-12 21:30:00 Autor: Naslovna strana
Poštovani učesnici Konferencije, uvažene ekselencije, dame i gospodo,

Izuzetno mi je zadovoljstvo da Vas pozdravim u ime Vojske Crne Gore, koja je jedan od organizatora ove Konferencije. Za Vojsku Crne Gore, kao i za cjelokupnu državu, bilo je veliko zadovoljstvo, ali i odgovornost, organizovati Završnu plansku konferenciju, na kojoj je finalizirano usaglašavanje toka vježbe ''COMBINED ENDEAVOUR 2009''. Ovo je do sada najveći skup ovog tipa koji smo organizovali u Crnoj Gori i veoma mi je drago što sam čuo od rukovodstva vježbe da je Konferencija protekla uspješno.

Imajući u vidu tematiku kojom se bavi, vježba Združeni napor je od velikog značaja za partnerske države, jer primjena istovjetnih standarda u komunikacijama je temeljna za interoperabilnost.

Kao što je to istakao i ministar Vučinić prilikom otvaranja ove Konferencije, cilj Crne Gore je da što prije postane članica NATO-a. Iz tog razloga, Crna Gora ulaže maksimalne napore da ispuni sve obaveze u okviru Partnerstva za mir i tako pokaže da je pouzdan partner. Vojska Crne Gore je svjesna svojih obaveza da dostigne NATO standarde i da bude spremna da pruži svoj doprinos u kolektivnom sistemu bezbjednosti. Zato aktivno radimo na jačanju operativnih sposobnosti naše Vojske, prije svega kroz implementaciju realno odabranih Partnerskih ciljeva.

Svakako, obuka je osnova napredovanja svake vojske. Usvajanje novih znanja i standarda nije nimalo lak proces i to je neprekidan lanac i u NATO i u zemljama Partnerstva za mir. U svemu tome, saradnja i pomoć partnera, razmjena iskustava, a posebno učešće u dobro osmišljenim vježbama kao što je Združeni napor su krucijalni.

Iz tih razloga, ove a pogotovo iduće godine Crna Gora će biti domaćin brojnih konferencija, seminara i vježbi koji će zahtijevati vanredno naprezanje prije svega Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore. Međutim, sa druge strane, to donosi velike benefite, kako za ubrzanu izgradnju sistema odbrane tako i za naš turizam i za našu privredu.

Ovom prilikom, zahvaljujem se predstavnicima svih državnih institucija Crne Gore, koje su pomogle Ministarstvu odbrane i Vojsci u organizaciji ovog skupa. Učesnicima Konferencije čestitam na uspješno završenom radu i želim im uspjeh na predstojećoj vježbi u Banja Luci. Nadam se da ste se ugodno osjećali u Crnoj Gori i da ste uspjeli da uživate u ljepotama našeg primorja. Uspjeli ste da vidite samo dio naših ljepota, ali sam siguran da je i to dovoljno da vas, vaše porodice i prijatelje ponovo dovede u Crnu Goru.

Još jednom vas sve pozdravljam, siguran da će vježba ''COMBINED ENDEAVOUR'' biti uspješna. Nadam se da ćemo i ubuduće sarađivati, a sve u cilju jačanja operativnih sposobnosti naših vojski i izgradnje boljeg i sigurnijeg života za građane naših država.

Hvala vam.