Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Saopštenje: Ministri inostranih poslova i odbrane Milan Roćen i Boro Vučinić primili generalnog sekretara NATO Jap de Hop Shefera

Objavljeno: 2009-07-17 00:30:00 Autor: Naslovna strana
Ministri inostranih poslova i odbrane Milan Roćen i Boro Vučinić primili su danas generalnog sekretara NATO Jap de Hop Shefera, koji pri kraju mandata boravi u oproštajnoj posjeti Crnoj Gori.

Shefer je ocijenio veoma značajnim dosadašnji napredak Crne Gore na putu evroatlantskih integracija i na planu ukupnih reformi. Posebno je istakao ulogu Crne Gore kao faktora stabilnosti u regionu i ocijenio da politika Vlade doprinosi jačanju ukupne regionalne stabilnosti. Ponovio je odlučnost NATO da ostane dosljedan politici otvorenih vrata za sve zemlje Zapadnog Balkana i potvrdio da će buduća dinamika integracija zavisiti od pojedinačnog učinka zemalja.

Ministri Roćen i Vučinić izrazili su zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju NATO pruža Crnoj Gori na putu evroatlantskih integracija i zadovoljstvo dosadašnjom sadržajnom saradnjom u okviru Partnerstva za mir, kao i ličnim doprinosom Shefera afirmaciji evroatlantske politike u regionu. Ponovili su jasnu posvećenost Vlade ostvarenju tog strateškog spoljnopolitičkog prioriteta, uz punu saradnju sa susjedima, kao i saveznicima i partnerima. Takođe, iskazana je odlučnost naše zemlje da, u skladu sa svojim mogućnostima, pruži doprinos i na globalnom planu.

Obostrano je iskazano uvjerenje da će Crna Gora nastaviti sa ispunjavanjem preuzetih obaveza i uskoro dobiti poziv za Akcioni plan za članstvo.

Posebno je bilo riječi o aktuelnim kretanjima u regionu.