Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Govor pomoćnika ministra Vladimira Radovanića povodom otvaranja Doma zdravlja na Starom aerodromu

Objavljeno: 2008-02-20 21:48:00 Autor: Naslovna strana
Poštovani građani, uvaženi gosti, predstavnici medija


Najprije želim da vas u ime Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja pozdravim i izrazim zadovoljstvo što danas svečano otvaramo novi višenamjenski objekat, naše zajedničke kuće zdravlja, Doma zdravlja Podgorica.

Nov objekat na Starom aerodromu površine veće od 1,500 m2 od danas je i najveći punkt Doma zdravlja Podgorica u kojem će primarnu zdravstvenu zaštitu ostvariti više od 20 hiljada građana koji žive u mjesnoj zajdnici Stari aerodorom.

U izradnji ovog objekta, iz kredita Svjetske banke i sa značajnim učešćem Vlade Crne Gore, uloženo je 2 miliona eura. Od toga 1.5000.000 eura investirano je u građevinske radove, a 500.000 u novu medicinsku opremu. Izvođač radova bilo je preduzeće Lipa sa Cetinja.

Dame i gospodo,

Jedan od važnih zadataka Crne Gore je obezbjeđivanje kvalitetne, efikasne i dostupne zdravstvene zaštite građanima. Uloga Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja nije samo donošenje zakona i propisa, nego i briga o zdravstvenim kapacitetima, kako bi građani što kvalitetenije ostvarivali svoja prava na zdravstvenu zaštitu.


Zbog posebnog značaja zdravlja, razvoj i unapređenje zdravstvenog sistema predstavlja veoma važno područje svih subjekata, kako na lokalnom tako i na republičkom nivou. Savremeni sistemi zdravstva zahtijevaju adekvatnu organizaciju, uslove, kadrove i sredstva da bi odgovorili najvažnijem zadatku, a to je očuvanje i unapređenje zdravlja, što predstavlja tmeljne vrijednosti svakog savremenog društva kome teži i Crna Gora.


Naši zadaci slijede ciljeve razvoja i ciljeve zdravstvene politike koja je usmjerena na reformu primarne zdravstvene zaštite kroz postavljanje novog modela organizacije, novog modela finansiranja, osavremenjivanja i opremanja objekata i podizanja kapaciteta timova izabranog doktora.

Ukratko da podsjetim, Dom zdravlja Podgorica, kao najveća ustanova primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori koja brine o zdravlju skoro 200 hiljada osiguranika, od kraja marta 2005. godine sprovodi projekat Novog modela primarne zdravstvene zaštite. Da je novi model primarne zdravstvene zaštite u potpunosti prihvaćen u glavnom gradu Podgorici ukazuje podatak da je više od 170 hiljada građana izabralo svog doktora.


U 2006. godini započeli smo i završili rekonstrukciju zdravstvene stanice Konik koja je koštala više od 150 hiljada eura. Iste godine smo pstavili kamen temeljac za novi višenamjenski objekat na Starom aerodromu i započeli rekonstrukciju zdravstvene stanice Blok V.


Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja, samo za građevinske radove na zdravstvenoj stanici Blok V, koja je otvorena u junu prošle godine, uložilo je više od 200 hiljada eura, dok je sa cjelokupnom opremom riječ o investiciji od približno pola miliona eura. A danas otvaramo novi objekat vrijedan 2 miliona eura.

Za ovu godinu planirali smo rekonstrukciju i adaptaciju svih preostalih objekata Doma zdravlja Podgorica, dok će na zdravstvenim stanicama u centru grada, Nova varoš i Stara varoš, osim kompletne adaptacije, biti dograđen još po jedan sprat. U sve objekte biće smejštena nova medicinska oprema. Radove planirane za ovu godinu, vrijedne preko milion eura, finansiraće Vlada Crne Gore preko Direkcije za janve radove.

Hvala