Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Saopštenje: Održan sastanak izmedju predstavnika Crne Gore i Srbije u cilju rješavanja odredjenih spornih pitanja vezanih za isplatu vojnih penzija

Objavljeno: 2008-04-17 00:40:00 Autor: Naslovna strana
Danas je u Beogradu održan sastanak delegacija Crne Gore i Republike Srbije, u vezi sa odredjenim pitanjima vezanim za isplatu vojnih penzija. Crnogorsku delegaciju je predvodila pomoćnik ministra zdravlja, rada i socijalnog staranja Mileva Todorović, a u sastavu delegacije su bili i predstavnici tog Ministarstva i Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. U delegaciji Srbije su, takođe, bili predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, kao i Fonda za socijalno osiguranje vojnih penzionera.

Crna Gora je izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, iz jula 2007. godine, vojne penzionere uvela u sistem penzijskog i invalidskog osiguranja. Tim Zakonom je utvrđeno da korisnici prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, koji su ta prava ostvarili po vojnim propisima, a imaju prebivalište u Crnoj Gori, ostvaruju pravo na penziju kod Fonda PIO Crne Gore.

U skladu sa tim, Fond PIO je u svoj sistem uključio 3.050 vojnih penzionera. Medjutim, kako jedan broj korisnika prava po vojnim propisima, njih 65, nemaju prebivalište, samim tim ne ispunjavaju uslove da im se stečeno pravo prevede u skladu sa Zakonom, za njih je obustavljena dalja isplata penzija.

Na današnjem sastanku je postignut dogovor da isplatu penzija tim penzionerima preuzme Fond za socijalno osiguranje vojnih penzionera Srbije.