Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

38. sjednica Vlade Crne Gore - 09.09.2021. godine

Objavljeno: 2021-09-09 12:49:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Vlada Crne Gore je na 38. sjednici održanoj 9. septembra 2021. godine, kojom je predsjedavao premijer prof. dr Zdravko Krivokapić, donijela Odluku o dodjeli prava na komercijalno korišćenje nedrvnih šumskih proizvoda u šumama i na šumskom zemljištu u državnoj svojini za 2021. godinu. Predmet Odluke je dodjela prava na komercijalno korišćenje nedrvnih šumskih prizvoda u područnim jedinicama Pljevlja, Rožaje, Berane, Petnjica, Plav, Andrijevica, Gusinje, Bijelo Polje, Podgorica, Kolašin, Mojkovac, Danilovgrad, Nikšić, Plužine, Žabljak, Šavnik i Kotor, po spisku vrsta nedrvnih šumskih proizvoda i utvrđenih tržišnih cijena za 2021. godinu, u skladu sa raspisanim javnim oglasom. Uprava za šume zaključiće ugovore o međusobnim pravima i obavezama, uslovima i načinu komercijalnog korišćenja nedrvnih šumskih proizvoda sa korisnicima.

Donijet je Plan davanja koncesija u oblasti voda za 2021. godinu. Plan omogućuje uvođenje procedure davanja koncesija u oblasti voda, kao oblika podsticanja privatnih investicija u obavljanju privrednih djelatnosti od javnog interesa radi postizanja optimalne valorizacije prirodnih resursa. U tom smislu, u dijelu ulaganja, odnosno izgradnje novih postrojenja za eksploataciju izvorišta i flaširanje vode, Planom su predviđena tri izvorišta za korišćenje dijela voda za potrebe flaširanja vode u komercijalne svrhe, i to:  „Zaslapnica“ mjesto Zaslap – opština Nikšić, izvorište „Lučičko vrelo“ – opština Rožaje i „Ravnjak“ – opština Mojkovac.

Vlada je donijela Program korišćenja sredstava za poslove upravljanja vodama za 2021. godinu. Programom se utvrđuje obim, raspored i visina sredstava po namjenama i način izvršenja. Za finansiranje obaveza i potreba za upravljanje vodnim resursima u 2021. godini Budžetom Crne Gore planirano je 200.000 eura. Programom su u okviru tog iznosa obuhvaćene osnovne aktivnosti u oblasti upravljanja vodama, zaštiti voda, zaštiti od voda i efikasnije korišćenje voda. U oblasti zaštite od štetnog dejstva voda planirana su sredstva za uređenje vodotoka i zaštitu od štetnog dejstva voda, koja obuhvataju radove i mjere na zaštiti od poplava, zaštiti od rječne erozije, zaštiti od erozije vodom, vjetrom i bujicama i odvodnjavanje i otklanjanje posljedica od tih djelovanja voda, kao i za izvođenje hitnih interventnih radova.

Usvojena je Informacija o zaključenju Aneksa br. 3 ugovora o pružanju konsultantskih usluga za podršku pri implementaciji „Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama – faza II“ i o zaključenju Aneksa br. 2 ugovora o rekonstrukciji JPU „Naša radost”, Herceg Novi (klaster IV), koji se realizuje u okviru druge faze „Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama”. Na predlog Ministarstva kapitalnih investicija Vlada je zahtjev izvođača radova na rekonstrukciji JPU „Naša radost“ u Herceg Novom za produženje roka do 30.09.2021. godine ocijenila opravdanim iz objektivnih razloga i prihvatila predloženi Aneks ugovora. S tim u vezi, Vlada je prihvatila i Aneks o produženju  konsultantskog ugovora.

Vlada je usvojila Predlog za stavljanje van snage Zaključka Vlade Crne Gore broj 04-1686/2 od 8. aprila 2021. godine. Pomenutim zaključkom Vlada je donijela Odluku o izmjenama Odluke o obrazovanju Savjeta za praćenje sprovođenja Strategije reforme pravosuđa 2019-2022. godine. S obzirom da su nakon donošenja Zaključka nastupile kadrovske promjene u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, Državnom tužilaštvu, Vrhovnom sudu Crne Gore i Udruženju državnih tužilaca Crne Gore, te da Odluka o izmjenama nije objavljena u „Službenom listu Crne Gore“, ocijenjeno je opravdanim da se njeno donošenje odloži do izbora rukovodećih funkcija u navedenim organima.

Usvojena je Informacija o zaključivanju Memoranduma o razumijevanju između Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Diplomatskog instituta Ministarstva vanjskih poslova Republike Bugarske i prihvaćen tekst Memoranduma. U cilju daljeg unapređenja odnosa i saradnje između Crne Gore i Republike Bugarske, Memorandumom je predviđeno da se saradnja u oblasti diplomatske obuke bazira na načelima reciprociteta i uzajamnih koristi, a što, između ostalog, podrazumijava: razmjenu poziva diplomatskom osoblju i relevantnim predavačima za učešće na programima stručnih usavršavanja, organizovanje zajedničkih programa stručnog usavršavanja, organizovanje predavanja od uzajamnog interesa prilikom zvaničnih posjeta visokih predstavnika, razmjenjivanje informacija o iskustavima i trendovima od značaja za obuku diplomata, te razmjenjivanje relevantne literature, nastavnog materijala i publikacija.

Vlada je dala saglasnost za obezbjeđivanje sredstava za nabavku PCR testova i potrošnog materijala za potrebe Instituta za javno zdravlje, u iznosu od 773.490,40 € shodno specifikaciji Fonda za zdravstveno osiguranje. Konstatovano je da je, imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju, proširene kapacitete laboratorije, kao i da je bilo omogućeno besplatno testiranje za turiste kojima je test neophodan prilikom povratka u matičnu zemlju, došlo do povećanja zahtjeva za ispitivanjem na prisustvo virusa SARS-CoV-2, a samim tim i do povećane potrošnje dijagnostičkog materijala.