Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Uvodno izlaganje ministra finansija dr Igora Lukšića povodom otvaranja seminara Strateško planiranje i srednjoročni budžetski okvir u Crnoj Gori

Objavljeno: 2008-04-23 20:19:00 Autor: Naslovna strana
Čast mi je da vam poželim dobrodošlicu na seminaru Strateško planiranje i srednjoročni budžetski okvir za Crnu Goru. Kao što znate, Crna Gora je počela sa strateškim pristupom fiskalnoj politici prije dvije godine, a da bi se u potpunosti sproveo takav pristup, potrebno je vrijeme i sada preduzimamo još jedan važan korak u tom pravcu. Nadam se da će inicijative koje će biti predstavljene danas, a koje imaju za cilj da pojačaju pristup budžetskoj politici po principu "od vrha prema dolje", biti od pomoći Vladi da izoštri svoje strateške prioritete, potrošačkim jedinicama da bolje usmjere svoje rashode ka tim ciljevima i Ministarstvu finansija da na adekvatan način obezbijedite te fiskalne potrebe i da, istovremeno, održi snažnu finansijsku platformu i snažnu i vitalnu ekonomiju. Sa zanimanjem iščekujem produktivan dan u kome će se razmatrati ova ključna tema za budućnost Crne Gore.

Crna Gora se suočila sa naglim usponom ekonomske aktivnosti tokom prethodne dvije godine. Taj nagli uspon je bio vođen nivoima stranih investicija koji su bili bez presedana u kombinaciji sa visokim rastom izvoza. Strani kapital je odgovorio na opsežne ekonomske reforme koje su bile sprovedene u pretodnih šest godina reforme koje su osigurale makroekonomsku stabilnost, u ekonomiji koja je dobrim dijelom privatizovana i koja ima solidnu zakonsku potporu za ekonomsku aktivnost. Ali strani kapital je naporan gost i morate ga tretirati sa kontinuiranom stabilnošću i dozvoliti sebi da su vam vrata otvorena. Strukturne reforme, uključujući kontinuiranu privatizaciju i liberalizaciju tržišta rada, moraju biti produbljene, uz nastojanje da se poboljša konkurentnost i poveća zaposlenost. Pored toga, nagli uspon do kojeg dođe kada se strani kapital prvi put pojavi je privremene prirode i taj se period mora iskoristiti da bi se ekonomija i državne finansije postavile na solidnu srednjoročnu osnovicu. Velika povećanja zarada mogu da podriju srednjoročnu konkurentnost ekonomije, a privremeni suficit budžeta ne smije da dovede do visokih i neodrživih nivoa državnih rashoda.

Srednjoročna strategije Vlade, kako je to postavljeno u njenom Ekonomskom i fiskalnom programu, je sada u drugoj godini implementacije. Kako će o tome biti govora kasnije, ona uključuje planove za buduću modernizaciju ekonomije i postavljanje ciljeva makroekonomske politike koji se mogu postići. Ekonomski učinak je bio mnogo bolji nego što je inicijalno predviđeno Programom, ali to ne treba da stvara lažan osjećaj sigurnosti, nagli uspon treba iskoristiti da se Program ojača, a ne da se od njega odstupa. Fiskalne politike moraju i dalje biti zasnovane na strogoj kontroli javne potrošnje kako bi se moglo priuštiti smanjenje poreskih stopa (koje ima za cilj dalje smanjenje sive ekonomije i povećanje zaposlenosti) i postepenom smanjenju javnog duga (koje ima za cilj dalje poboljšanje kreditnog rejtinga Crne Gore i konačno njenih građana). Ograničena sredstva koja država ima na raspolaganju će se morati potrošiti na razvoj infrastrukture i na pažljivo odabrane prioritete društvene potrošnje, koja će osigurati visoku stopu ekonomskog rasta na dugi rok u kontekstu brižnog društva.

Srednjoročni budžetski okvir za Vladu predstavlja instrument koji će se koristiti kako bi se sprovela ova politika i iz tog razloga je ovaj seminar veoma važan. Moramo da povećamo našu privrženost tom pristupu Upravljanja javnim rashodima. Prezentacija koju ćete čuti danas će objasniti zašto je takav Okvir toliko važan i kako će biti sproveden. Biće vam objašnjeni osnovni elementi, a takođe i kako mijenjamo način na koji Vlada posluje u Crnoj Gori. To će takođe uticati na način kako vi, predstavnici većine potrošačkih jedinica u Crnoj Gori, vodite svoje poslove. Ukratko, nivo finansijskih resursa koji su na raspolaganju će biti ustanovljen na srednjoročnoj ravni; ti resursi će biti dodijeljeni na osnovu striktnog seta prioriteta; i ti prioriteti će biti konstantno preispitivani na osnovu odgovarajućih učinaka i rezultata. Vi ćete biti odgovorni za te rezulatate.

Ove godine, prilikom pripreme budžeta za 2009. godinu, Ministarstvo finansija će predstaviti Vladi na razmatranje set predloga za prioritete strateške potrošnje. Ti predlozi, koji budu usvojeni ili izmijenjeni, će biti prevedeni u maksimalne budžetske iznose za sve potrošačke jedinice prije nego što proces pregovora o budžetu počne i od potrošačkih jedinica će se očekivati da prikažu u glavnim crtama, u novom formatu, kako će rasporediti svoje troškove u okviru ovih maksimalnih iznosa. Maksimalni iznosi će se utvrditi na sektorskom nivou i od resornih ministarstva će se zahtijevati da dalje raspodijele ove maksimalne iznose za sektore, na organe u svojim funkcionalnim oblastima. Maksimalni iznosi budžeta neće biti obavezujući za 2009. godinu, ali će postati obavezujući u 2010. godini. Ove godine proces će biti iskorišten da se istaknu pogodnosti strateškog planiranja i da se pripreme promjene.

Državna potrošnja je najvidljiviji servis koji se pruža našim građanima. Građani će prosuđivati o državi na osnovu njene sposobnosti da kreira okruženje koje pogoduje ličnu dobrobit i dobar kvalitet života. Vlada Crne Gore mora da bude u mogućnosti da prvo uskladi potrošačke jedinice sa našim identifikovanim prioritetnim politikama, i drugo, da ocijeni da li su te raspodjele budžeta stvarno dovele do napredovanja ka našim strateškim ciljevima. Rezultat predvidljivija, transparentnija i efikasnija raspodjela sredstva biće najvažniji servis građanima Crne Gore, i oni treba da nas smatraju odgovornim za to. Moramo da ulažemo u oblasti kao što su obrazovanje, infrastruktura i poslovno okruženje, kako bi transformisali Crnu Goru u dinamičnu ekonomiju zasnovanu na znanju, a sve to moramo da uradimo u kontekstu fiskalne discipline.

Sa interesovanjem iščekujem prezentacije nekih od strateških planera u našoj Vladi i eksperata koji su radili sa Ministarstvom finansija u okviru projekta "Implementacija reforme budžetiranja i sistema zarada" koji je finansirala Evropska unija. Dozvolite mi da se zahvalim Evropskoj agenciji za rekonstrukciju na njenoj dugogodišnjoj podršci reformskoj agendi Ministarstva finansija. Radujem se nastavku ove podrške kroz delegaciju Evropske komisije, kako budemo dalje napredovali ka našem strateškom cilju - pristupanju Evropskoj uniji.
Hvala.