Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Saopštenje: Održana V sjednica Savjeta za eliminisanje biznis barijera

Objavljeno: 2009-10-03 00:55:00 Autor: Naslovna strana
Danas je održana V sjednica Savjeta za eliminisanje biznis barijera, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta - potpredsjednik Vlade i ministar finansija dr Igor Lukšić.

U raspravi je posebna pažnja posvećena Izvještaju o lakoći poslovanja 2010 (Doing Business Report 2010), koji je publikovala Svjetska banka. Crna Gora je u tom izvještaju poboljšala poziciju za šest mjesta, zahvaljujući napredovanju u oblastima otpočinjanja biznisa, izdavanja građevinskih dozvola, zapošljavanja radnika i plaćanja poreza, pri čemu je svega 11 od ukupno 183 države ostvarilo poboljšanje u većem broju indikatora od Crne Gore. Tim rezultatom su prepoznati i verifikovani napori svih institucija, u čijem su resoru oblasti koje tretira Izvještaj na polju unapređnja regulative poslovong ambijeta. Činjenica da se Crna Gora nalazi među 20 zemalja koje su učinile najviše reformi u periodu 2008/2009 godine svakako predstavlja značajan napredak, ali i stvara obavezu i odgovornost da se u narednom periodu intenzivno nastavi sa reformskim procesima, kako bi se dodatno unaprijedilo poslovno okruženje i poboljšala pozicija Crne Gore u međunarodnoj investicionoj javnosti.

Centralna tema sjednice bio je Akcioni plan koji je pripremila Svjetska banka, koji sadrži kratkoročne i srednjoročne preporuke za unapređenje poslovnog ambijenta, a koje su bazirane na nalazištima posljednjeg Izvještaja o lakoći poslovanja. Realizacjom preporuka iz pomenutog Akcionog plana, Crna Gora bi mogla biti svrstana u deset najboljih reformatora u narednim izvještajima o lakoći poslovanja.

Savjet za eliminisanje biznis barijera je, kroz resorna ministarstva, već preduzeo aktivnosti i mjere u pravcu revidiranja određenih zakonskih propisa u kojima je evidentirano postojanje biznis barijera, i na jednoj od narednih sjednica biće diskutovani predlozi izmjena seta tih propisa, koji će potom biti upućeni Vladi Crne Gore na razmatranje.