Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Saopštenje: Održan sastanak sa predstavnicima međunarodnih institucija zainteresovanih za podršku projektima u energetski sektor Crne Gore

Objavljeno: 2008-01-14 22:00:00 Autor: Naslovna strana
Ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović sa saradnicima, sastao se danas sa predstavnicima međunarodnih institucija zainteresovanih za podršku projektima u energetski sektor Crne Gore. Sastanku su prisustvovali predstavnici Evropske Komisije, EAR, UNIDO, UNDP, GTZ, kao i Svjetske banke, EBRD i KFW.

Ministar Gvozdenović je upoznao prisutne sa aktivnostima u oblasti energetike u 2007. i planom aktivnosti za 2008.godinu, kao i sa predstojećim aktivnostima na realizaciji Strategije razvoja energetike do 2025. i pripremama na izradi Akcionog plana. U tom kontekstu, posebno je naglasio značaj i prioritet projekata iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kojima su predstavnici međunarodnih institucija dali podršku. Na sastanku je promovisana i ideja o realizaciji projekta ''Godina energetske efikasnosti u Crnoj Gori...''

Takođe, na sastanku je istaknuta neophodnost stvaranja potrebnih uslova za investicionu aktivnost u energetski sektor, čiji su projekti vrijedni od oko 2 milijarde eura. Posebno je naglašena mogućnost investiranja u Termoblok II u Pljevljima, kroz model dokapitalizacije i privatno-javnog partnerstva.

Na sastanku su prezentirane i aktivnosti koje realizuje Elektroprivreda Crne Gore, kao i očekivanja da će EPCG pozitivno poslovati u ovoj godini, s obzirom na rezultate koji se očekuju od revitalizacije HE Piva, Perućice i Termoelektrane, kao i programa povećanja naplate i smanjenje gubitaka u prenosnoj i distributivnoj mreži. Naglašeno je da će primjena novih tarifa doprinijeti uspješnijem poslovanju EPCG, pri ćemu će Vlada nastaviti sa mjerama subvencionisanja najugroženijih katagorija stanovništva.