Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Saopštenje: Pomoćnik Ministra uređenja prostora i zaštite životne sredine, Siniša Stanković, razgovarao je danas sa koordinatorima, predstavnicima Nacionalnog instituta za radioelemente iz Belgije, koji rukovode realizacijom regionalnog

Objavljeno: 2009-07-01 23:03:00 Autor: Naslovna strana
U periodu od 29.juna - 1. jula u posjeti Crnoj Gori boravila je osmočlana delegacija sastavljena od predstavnika regulatornih tijela/autoriteta i predstavnika odjeljenja nuklearne medicine Makedonije i Albanije, kao i Nacionalnog instituta za radioelemente iz Belgije.

Pomoćnik Ministra uređenja prostora i zaštite životne sredine, Siniša Stanković, razgovarao je danas na sastanku sa koordinatorima, predstavnicima Nacionalnog instituta za radioelemente iz Belgije, koji rukovode realizacijom regionalnog projekta „Upravljanje medicinskim radioaktivnim otpadom u zemljama Zapadnog Balkana (Crne Gora, Srbija, Hrvatska, BiH, Makedonija, Albanija i Kosovo (UNSCR 1244))“. Sastanku su prisustvovali predstavnici regulatornih tijela i odjeljenja nuklearne medicine iz Albanije, Makedonije i Crne Gore. Gospodin Stanković je istakao značaj realizacije ovog projekta za Crnu Goru kako u smislu uspostavljanja adekvatnog zakonodavnog okvira, tako i u smislu jačanja nacionalnog regulatornog tijela za zaštitu od zračenja i radijacionu sigurnost, ističući konačni cilj koji se odnosi na jačanju institucuionalni kapaciteta, čime bi se zakoni lakše implementirali a stanovništvo, prije svega pacijenti i profesionalno izložena lica zaštitili na najbolji mogući način.

Značajno je da se ovaj projekat finansira od strane IPA-e 2007, s obzirom da u Crnoj Gori, pored limita u kadrovskim kapacitetima postoje i ograničenja u finansijskom smislu, tako da je svaka podrška dobijena na ovaj način jako značajna.

U okviru posjete predstavnici nadležnih institucija Crne Gore radili su sa konsultantima i kolegama iz Albanije i Makedonije na implementaciji projekta, gdje je akcenat dat na regionalnu saradnju i razmjenu iskustva iz ove oblasti. Gosti su posjetili i Odjeljenje nuklearne medicine Kliničkog centra Crne Gore. Kompletan projekat biće završen do kraja ove godine.