Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Saopštenje: Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo prosvjete i nauke nastavljaju započetu aktivnost obezbjeđivanja besplatnih udžbenika za djecu

Objavljeno: 2009-09-16 23:09:00 Autor: Naslovna strana
Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo prosvjete i nauke i u ovoj godini nastavljaju započetu aktivnost obezbjeđivanja besplatnih udžbenika za djecu korisnika prava na materijalno obezbjeđenje porodice (13.752 korisnika), djecu bez roditeljskog staranja koja se nalaze na porodičnom smještaju (175 korisnika) i djecu palih boraca (22 korisnika).
Besplatni udžbenici biće obezbijeđeni korisnicima koji su izvršili povraćaj besplatno dobijenih udžbenika u školskoj 2008-2009. godini, na šta su se obavezali prilikom prošlogodišnje raspodjele. Da bi ostvarili navedeno pravo, bilo je potrebno dostaviti potvrdu nadležnog centra za socijalni rad o ostvarivanju socijalno-zaštitnog prava.
Ministarstvo prosvjete i nauke dostavilo je u ponedjeljak 14. septembra Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva podatke o broju udžbenika za I, II i III razred osnovne škole, kako bi komplete udžbenika distribuirali po školama. Znači, učenici koji pohađaju I, II i III razred osnovne škole ovih dana dobiće nove komplete udžbenika preko školskih biblioteka u svojim školama.
Učenici koji pohađaju IV, V, VI, VII, VIII i IX razred osnovne škole bili su u obavezi da vrate prošlogodišnje udžbenike. Preko školskih biblioteka učenici viših razreda dobili su korišćene udžbenike za ovu školsku godinu. Nakon cjelokupne akcije vraćanja prošlogodišnjih udžbenika i zaduživanja novih korisnika, škole će dostaviti nove spiskove Ministarstvu prosvjete i nauke, da bi se nabavili udžbenici koji zaista nedostaju za učenike korisnike ovog prava.
Učenici koji pohađaju gimnaziju dobiće besplatne udžbenike preko školskih biblioteka, ukoliko su izvršili povraćaj udžbenika za školsku 2008-2009. godinu.
Učenici srednjih stručnih škola koji su ostvarili pravo na novčanu pomoć za kupovinu udžbenika u školskoj 2008-2009. godini, potrebno je da nadležnom centru za socijalni rad dostave potvrdu da su udžbenike vratili školskoj biblioteci, nakon čega će dobiti besplatne udžbenike za ovu školsku godinu ili sredstva u iznosu od 90 preko nadležnog centra za socijalni rad, ukoliko nema obezbijeđenih udžbenika u školi.
Isplata navedenih sredstava otpočeće sljedeće nedjelje.
Učenici romske nacionalnosti koji će ove školske godine pohađati I razred osnovne škole, dobili su preko školskih biblioteka besplatne komplete udžbenika i školski pribor, za šta su sredstva obezbijeđena posredstvom Ministarstva za ljudska i manjinska prava, dok su učenici starijih razreda udžbenike dobili od sredstava Ministarstva prosvjete i nauke.
Djeca sa smetnjama u razvoju koja su uključena u redovan vaspitno obrazovni proces, takođe dobijaju besplatne udžbenike preko školskih biblioteka.