Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Abazović na otvaranju Bijenala: Treba da razvijamo kulturnu diplomatiju i predstavljamo se kao kosmopolitska država

Objavljeno: 2022-04-21 19:44:00 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović prisustvovao je svečanom otvaranju paviljona Crne Gore na 59. Bijenalu umjetnosti u Veneciji.

Srećni smo zbog velike posjećenosti na otvaranju našeg paviljona. Crna Gora treba da razvija kulturnu diplomatiju i da se svugdje predstavlja kao kosmopolitska država, istakao je potpredsjednik Abazović.

Naziv postavke crnogorskog paviljona na Bijenalu u Veneciji je „Umjetnost držanja za ruke”. Bijenale umjetnosti najznačajnija je svjetska smotra savremene umjetnosti koja se od 1895. godine održava svake druge godine u Veneciji, a paviljon Crne Gore nalazi se u istorijskom zdanju Palazzo Malipiero

Uz potpredsjednika Vlade Abazovića, na veoma posjećenom svečanom otvaranju prisustvovali su ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prof. dr Ratko Mitrović i ambasadorka Crne Gore u Italiji Milena Šofranac Ljubojević.

Crna Gora već duži niz godina uzima učešće na Bijenalu, a ovogodišnje okuplja oko 80 zemalja, među kojima su SAD, Njemačka, Francuska, Belgija, Italija, Kina, Japan, Kanada, ali i države okruženja, poput Srbije, Hrvatske, Albanije.