Abazović sa Alhantoulijem: Podržavamo napore u pravcu postizanja trajnog mira, stabilnost i prosperiteta Bliskog istoka

Objavljeno: 2022-05-11 13:20:06 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

„Crna Gora, u skladu sa stavom EU, podržava napore u pravcu postizanja trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta Bliskog istoka“, konstatovao je predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na sastanku sa Nj. E. ambasadorom Države Palestine u Crnoj Gori, Rabijem Alhantoulijem.

Predsjednik Vlade Abazović je izrazio zadovoljstvo susretom sa ambasadorom Alhantoulijem, istakavši da dvije države imaju tradicionalno prijateljsku i dobru saradnju, uz interesovanje za dalje jačanje i razvoj bilateralnih odnosa Crne Gore i Države Palestine.

Predsjednik je naglasio da Crne Gora, u skladu sa univerzalnim principima međunarodnog prava i usvojenim rezolucijama SB i UN, podržava koncept i ideju „two state solution“ i kompromis po delikatnom pitanju Jerusalima, izrazivši nadu da će se situacija kretati u pravcu izgradnje mira i njegovanja suživota i tolerancije kako bi se pronašlo održivo i pravedno rješenje po pitanju izraelsko-palestinskog konflikta koji bi obezbijedio trajni mir i stabilnost na Bliskom istoku.

Premijer Abazović je izrazio žaljenje zbog eskalacije nasilja tokom prethodnih nekoliko nedjelja koji je odnio veliki broj žrtava, naročito civila, žena i djece, i konstatovao da je to izazvalo veliku zabrinutost šire međunarodne zajednice.

Čestitavši Abazoviću na izboru za premijera 43. Vlade, ambasador Alhantouli se zahvalio i poželio uspješan i plodotvoran rad Vlade, izrazivši nadu da će dvije države jačati svoju saradnju i bilateralne odnose. Ambasador je iskoristio priliku da uruči čestitku i predsjednika Vlade Države Palestine Mohameda Štajeha. Tokom razgovora ambasador Alhantouli je govorio o prilikama u Palestini i problemima sa kojima se susrijeću građani Države Palestina, naročito uoči vjerskih praznika kada je eskaliralo nasilje.