Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Abazović: Tranzicionu nepravdu pretvoriti u tranzicionu pravdu

Objavljeno: 2021-06-04 12:09:00 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore

„Mi smo do sada prisustvovali tranzicionoj nepravdi. Mi smo društvo koje zatvara oči pred velikim problemima. Pitanje ratnih zločina je izuzetno važno za našu budućnost i na taj ga način treba ozbiljno tretirati. To do sada nije bio slučaj“, naveo je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na otvaranju konferencije „Tranziciona pravda kao mehanizam napretka, pomirenja i uslov pristupanja EU“, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Potpredsjednik Vlade Abazović je tokom izlaganja naveo da mi kao društvo ne možemo da promijenimo svoju prošlost, ali možemo da promijenimo budućnost i da u tom smislu svi moramo biti posvećeni tome da naša budućnost ne bude toliko opterećena dešavanjima iz prošlosti.

„Da bi se to desilo, mi moramo imati epiloge događaja koji su se manifestovali u prethodnom periodu, a tiču se dominantno ratnih 1990-tih godina“, naglasio je potpredsjednik Abazović.

Potpredsjednik Vlade je saopštio da pitanja ratnih zločina ne zastarijevaju i da treba konstatovati porazne činjenice da nema epiloga kad su upitanju ratni zločini, niti da po tom pitanju ima nekih aktivnosti.

„Smatram to poražavajućom činjenicom. Kada želimo učiniti reformu ona ne treba da ide na štetu pravde nego u korist pravde. Ne možemo više stvari stavljati pod tepih i praviti se da se nije ništa desilo. Crna Gora nije imala kapaciteta da se sa time izbori i ona mora u narednom periodu pokušati da promijeni takav odnos i da tranzicionu nepravdu pretvori u tranzicionu pravdu“, naznačio je potpredsjednik Abazović.

Abazović je naveo da je civilni sektor značajno više doprinio procesu ratnih zloćina od državnih organa u prethodnom periodu i da ne bi volio da se trend nastavi, gdje sudska vlast nikad ne priča o tome, zakonodavna i izvršna vlast izbjegavaju pričati o tome.

„Mi moramo malo da promijenimo diskurs. Možda to neko doživljava kao lični atak jer imaju neku dozu odgovornosti. Da bi imali budućnost koja ima smisla moramo teret prošlosti da skinemo sa naših leđa. To je ideja svih budućnih reformi, to je ideja reforme Tužilaštva. Bez tih suštinskih reformi i suštinskih pokazatelja ne možemo da budemo uspješna zemlja koja treba da bude članica EU“, saopštio je potpredsjednik Vlade.

Abazović je naveo da dva pregovaračka poglavlja tretiraju ratne zločine i da je to važno mjerilo našeg uspjeha u integracionom procesu i da građani trebaju biti svjesni da bez rješavanja pitanja ratnih zločina država ne može pokazati uspjeh i samim tim njen integracioni put ne može završiti na brz i efikasan način.

Važno je da pošaljemo poruku da treba promijeniti dosadašnju praksu, srušiti zid ćutanja i prikrivanja i da konačno treba tranzicionu nepravdu da pretvorimo u tranzicionu pravdu, naglasio je potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović.

Odgovarajući na postavljena pitanja, potpredsjednik Abazović je naveo da Crna Gora ne treba da živi u devedesetim godinama prošlog vijeka i da ostane na pozicijama 55:45, već da mora da iskorači.

 „Građani ovu zemlju treba da dožive kao svoju. Oni treba da preuzmu odgovornost za upravljanje zemljom. To neće ići brzo i nikad se u cjelini neće ostvariti. Mi moramo da stvaramo 65:35, 85:15, pa 90:10, gdje će država istovremeno poštovati identitet i osjećanja svih. Takav odnos prema državi značiće i odnos prema pravdi. Mi nećemo da se suočimo sa pravdom jer one onda nose i političku konotaciju. Velika ljubav prema državi ne može da se iskaže ako ste bili saučesnik ratnih zločina. Aura nekih ljudi se ruši time što bi se pokrenule priče oko odgovornosti za ratne zločine“, zaključio je potpredsjednik Vlade Abazović.