Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Biljna proizvodnja

Biljna proizvodnja predstavlja prvi stepen proizvodnje organske materije. Ona se obavlja preko kulturnih biljaka koje su sposobne da koristeći kosmičku, atmosfersku i zemljišnu energiju, od neorganskih materija stvaraju organske materije u vidu biljnih proizvoda. Na ovaj način biljna proizvodnja omogaćava život svim heterotrofnim organizmima. Stvaranje organske materije u biljnoj proizvodnji u suštini predstavlja transformaciju kinetičke energije sunca u potencijalnu materiju organskih proizvoda.

Cilj čovjeka u biljnoj proizvodnji je usmjeren u pravcu da omogući biljci što potpunije iskorišćavanje raspoloživih uslova, kako bi donijela odgovarajući prinos. Da bi u tome bio uspješan, čovjek mora poznavati sve uslove značajne za proces stvaranja organske materije.

Metodama organske biljne proizvodnje doprinosi se minimalnom zagađenju životne sredine, pospješivanju i održavanju plodnosti zemljišta i očuvanju biodiverziteta.

Biljna proizvodnja obuhvata gajenje ratarskih i povrtarskih kultura na oko 10.000 ha, uz poštovanje agrotehničnih mjera i korišćenje najsavremenije mehanizacije u poljoprivrednoj proizvodnji.

Zahtjev za sve većom proizvodnjom kvalitetne hrane nameće potrebu efikasnijeg upravljanja prirodnim, ljudskim i ekonomskim resursima. Zbog toga se čovječanstvo suočava sa traženjem novih puteva za rešavanje naraslih potreba vezanih za proizvodnju hrane, prije svega zbog izraženih zahtjeva za njenim boljim kvalitetom, nižom cijenom i veoma složenih uzajamnih odnosa između poljoprivrede i životne sredine. U vezi s tim, sve češće se postavlja pitanje broja stanovnika na Zemlji, njegovog rasta, a zatim pitanje nataliteta u odnosu na sadašnju proizvodnju, njen porast danas i u budućnosti.