Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Često postavljana pitanja

Često postavljana pitanja - eLK

Elektronske usluge koje možete koristiti sa elektronskom ličnom kartom, u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova su:

Uvid u lične podatke  koji se za punoljetne građane i njihovu maloljetnu djecu vode u registrima čije je vođenje u nadležnosti MUP-a;

Uvid u birački spisak– odnosno podatke u biračkom spisku, kao i biračko mjesto na kojem građanin može ostvariti svoje biračko pravo;

Podnošenje zahtjeva građana za njih  i njihovu maloljetnu djecu za:

  • promjenu adrese prebivališta;
  • izdavanje Uvjerenja o državljanstvu sa mogućnošću dostave dokumenta u područnu jedinicu ili filijalu Ministarstva unutrašnjih poslova ili na adresi u Crnoj Gori;
  • izdavanje Izvoda iz registra rođenih sa mogućnošću dostave dokumenta u područnu jedinicu ili filijalu Ministarstva unutrašnjih poslova ili na adresi u Crnoj Gori;
  • izdavanje Uvjerenja o prebivalištu sa mogućnošću dostave dokumenta u područnu jedinicu ili filijalu Ministarstva unutrašnjih poslova u kojoj ima prijavljeno prebivalište ili na adresi u opštini u kojoj ima prijavljeno  prebivalište.

Pregled statusa aktivnih zahtjeva za građane i njihovu maloljetnu djecu, odnosno uvid u fazu aktivnog postupka pokrenutog shodno zahtjevima građana.

Takođe, postoji određeni broj elektronskih usluga na portalu eUprave koje možete koristiti pomoću nove lične karte.

Lična karta je elektronska javna isprava kojom građanin koji ima crnogorsko državljanstvo dokazuje identitet i državljanstvo. Građanin koji je navršio 18 godina života i ima prebivalište u Crnoj Gori obavezan je da ima ličnu kartu.

Elektronska lična karta omogućava elektronisku identifikaciju i kvalifikovani elektronski potpis i samim tim siguran pristup elektronskim servisima na području e-usluga.

Dosadašnja lična karta koristila se isključivo za fizičku identifikaciju građana Crne Gore. U novu ličnu kartu ugrađen je čip koji sadrži certifikat za elektronsku identifikaciju  koji služi za elektronsku potvrdu identiteta građanina kojem je izdata lična karta, kao i autentikaciju radi pristupa elektronskim uslugama, odnosno kvalifikovani certifikat za elektronski potpis koji ima istu pravnu snagu i zamjenjuje svojeručni potpis u skladu sa propisima iz ove oblasti.

Lična karta se izdaje sa rokom važenja od deset godina. Djetetu mlađem od četiri godine života lična karta se izdaje sa rokom važenja od četiri godine. Građaninu starijem od 65 godina života lična karta se izdaje sa rokom važenja od 40 godina.

Zahtjev za izdavanje lične karte podnosi se Ministarstvu unutrašnjih poslova – Područnoj jedinici/filijali za građanska stanja i lične isprave, prema mjestu prebivališta.

U čipu elektronske  lične karte su sadržani certifikat za elektronsku identifikaciju i certifikat za kvalifikovani elektronski potpis.

Izdavanje certifikata je besplatno, a uslugu izdavanja certifikata iz člana 6 stav 2 Zakona o ličnoj karti vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova.