Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Delegacija MO na Regionalnom sastanku o saradnji u oblasti naoružanja i logistike

Objavljeno: 2021-09-24 08:37:00 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Delegacija Ministarstva odbrane, na čelu sa v.d. generalnog direktora Direktorata za logistiku, potpukovnikom mr Veljkom Mališićem, učestvovala je na osmom Regionalnom sastanku o saradnji u oblasti naoružanja i logistike (Armaments and Logistics Cooperation Meeting – ALCM), koji se u okviru Sajma odbrambene tehnike SOBRA, održao u Gornjoj Radgoni, u Sloveniji, od 22. do 24. septembra.

Teme ovogodišnjeg sastanka bile su unapređenje saradnje u oblasti politike naoružanja, logistike, korišćenja i održavanja sredstava, međunarodne nabavke i ugovaranja, kao i istraživački i razvojni projekti u okvirima bilateralne ili multilateralne saradnje.

Učesnici su se složili da saradnja u oblasti logistike dobija na značaju u vremenu krize izazvane pandemijom COVID 19 i umanjenih budžeta za odbranu, kao i pojavom novih bezbjednosnih izazova. Konstatovano je da treba težiti planiranju zajedničkih nabavki, a apostrofiran je značaj razvoja regionalnih centara za održavanje opreme koju posjeduje više država članica ALCM.

Tokom sastanka, organizovana je i posjeta Sajmu odbrambene tehnike SOBRA, gdje su predstavljeni proizvodi namjenske industrije zemalja regiona.

Domaćin je bilo Ministarstvo odbrane Slovenije, uz podršku Ministarstva odbrane Austrije.