Digitalna akademija

Sadržaj:

Prepoznajući potrebu za saradnjom čitavog društva kako bi se ubrzao proces digitalne transformacije i unaprijedile usluge koje pružaju organi javne uprave, Vlada Crne Gore i Ministarstvo javne uprave najavljuju pokretanje Digitalne akademije - platforme za edukaciju državnih službenika i svih građana koji žele da unaprijede svoje profesionalne, liderske i digitalne sposobnosti kako bi bili efikasniji, efektivniji i konkurentniji u svom poslovnom okruženju. 

Uspostavljanjem Digitalne akademije Vlada želi da odgovori na ove potrebe i pruži priliku državnim službenicima, ali i svima ostalima, da poboljšaju svoja znanja i vještine, a sve u cilju stvaranja efikasne, profesionalne i odgovorne javne uprave orijentisane ka građanima.

Digitalna akademija je u Crnoj Gori jedan od prvih strateški osmišljenih projekata za prepoznavanje potencijala i vrednovanje dostignuća zaposlenih u oblasti digitalne transformacije i u kasnijoj fazi razvoj liderstva u ovoj oblasti. Akademija će se baviti najvažnijim temama koje odgovaraju potrebama savremenog društva, uvažavajući globalne trendove i prisutne izazove.

O akademiji

Da li ste se umorili od papira i olovaka, i radije biste obavljali što više toga digitalno, ali nijeste baš sigurni kako? Osjećate li da nijeste potpuno spremni za ovo digitalno doba koje već prožima sve pore naših života? Želite li da budete konkurentniji u današnjem svijetu informacionih tehnologija? Tragate li za obukom ili usavršavanjem koje će vam zaista koristiti da potpuno ovladate digitalnim vještinama?

Preduzetnik ste ili privrednik koji shvata da u poslovanju još nije napravio dovoljan pomak s tradicionalnog na ono zasnovano na informacionoj i komunikacionoj tehnologiji? Da li ste već poželjeli da se bolje upoznate sa digitalnim svijetom, ali nijeste znali ni gdje ni kako? Želite li da idete u korak sa inovacijama?

Ako je odgovor na neka od ovih pitanja potvrdan, onda je Digitalna akademija pravo mjesto za vas!

Za potpuni sadržaj kliknite ovdje
Za potpuni sadržaj kliknite ovdje

Šta dobijate na Akademiji?

Digitalna akademija pruža snažnu podršku procesu digotalne transformacije između ostalog i stvaranjem mogućnosti novih vidova prenosa znanja, poslovanja, integracije i fokusiranjem na najrelevantije teme u oblasti.

Akademija nudi programe, materijale i alate koji su usmjereni na sticanje vještina potrebnih digitalnom društvu i na njihovu praktičnu primjenu. Zbog svega prethodno navedenog nju karakterišu:

  • Besplatni interaktivni kursevi;
  • Znanja i vještine koje odmah možete primijeniti;
  • Angažovanje iskusnih predavača;
  • Dostupnost materijala za samostalno učenje;
  • Uspostavljanje zajednice praktičara za saradnju i razmjenu iskustava.

Program Digitalne akademije

Digitalna akademija ima Opšti program, koji je usmjeren na razvoj digitalnih i liderskih vještina, agilno upravljanje i dizajn po mjeri čovjeka. On uključuje i sledeće tematske oblasti:upravljanje promjenama, upravljanje projektima i upravljanje kvalitetom proizvoda, odnosno usluga.

Pored Opšteg programa, Digitalna Akademija pokriva i široki spektar takozvanih posebnih kurseva koji su prilagođeni različitim ciljanim grupama i njihovim specifičnim potrebama. Primarne funkcije i aktivnosti Akademije su:

  • Postavljanje online platforme za transfer znanja iz domena novih IT tehnologija;
  • Razvoj informatičke pismenosti;
  • Primjena korisničkog iskustva i agilnog menadžmentau relevantnim sektorima (javni, privatni, nevladin) u Crnoj Gori;
  • Adaptacija i korišćenje najsavremenijih informacionih tehnologija posebno u oblasti javnih usluga;
  • Ubrzanje i podsticanje inovacija i inovativnih procesa u pružanju javnih usluga i u privatnom sektoru;
  • Doprinos jačanju informatičke (sajber) bezbednosti;
  • Strukturiranje i sprovođenje pilot aktivnosti u oblasti digitalne transformacije institucija javne uprave;
  • Mentorstvo i koučing.

Kursevi su interaktivni. Obezbijeđeni su prateći materijali i alati usmjereni na sticanje vještina potrebnih u digitalnom društvu.

Program Digitalne akademije ne kreiraju samo nadležna institucija i angažovani predavači, već u dizajniranju programa aktivno učestvuju polaznici, kao i eksperti u oblasti, čije ideje i sugestije koristimo za unaprijeđenje ove jedinstvene platforme za učenje. 

Ciljevi akademije

Uspostavljanjem Digitalne akademije Vlada želi da odgovori na izazove i potrebe digitalne ere i pruži priliku državnim službenicima, ali i svima ostalima: zaposlenima u privredi i onima koji tek konkurišu za posao, studentima penzionerima, svima koji žele da poboljšaju znanja i vještine.

Ključni cilj Digitalne akademije je podizanje nivoa znanja i vještina u oblasti digitalne transformacije crnogorskog duštva. Ciljevi koji se odnose na cijelo društvo su:

  • Efikasna, profesionalna i odgovorna javna uprava koja razumije i koristi tehnološke procese i digitalno dinamičko okruženje, kako bi unaprijedila i ojačala orijentaciju i protok informacija ka građanima i efikasno zadovoljavala njihove potrebe;
  • Moderna digitalna privreda koja vlada tehnologijama sposobna je da stvara inovativna rješenja, koristi poslovne šanse, povećava performanse i konkurentnost i realizuje svoje ambiciozne planove;
  • Inkluzivno i efikasno obrazovanje koje podrazumijeva aktivno i stalno proširivanje znanja i razumijevanja modernih tehnologija i tehnoloških procesa, kao ključnog procesa za održivost društva;
  • Informisan i tehnološki obrazovan građanin koji shvata prednosti digitalne ere i koristi moderne tehnologije za povećanje kvaliteta života i rada.

Metodologija prenosa znanja

Na Digitalnoj akademiji se kontinuirano unaprjeđuju programi, metodologija i način rada u čemu nam pomažu iskusni mentori i predavači. 

  • Kombinovani pristup: mentorstvo, coaching, savjetovanje i obuka sa prilagođavanjem za svaku i specifičnu ciljnu grupu;
  • Izvođenje programa: licem u lice ili korišćenjem e-učenja / digitalnog učenja / kombinovang učenja;
  • Uključivanje različitih zainteresovanih strana (javnog i privatnog sektora, NVO, medija, akademske zajednice, inovacione zajednice, itd.);
  • Kontinuirano poboljšanje – agilan pristup.

Ono po čemu je Digitalna akademija drugačija od drugih oblika usavršavanja je njena dinamičnost i prilagodljivost. Program Akademije se kontinuirano analizira, dopunjuje i nadograđuje.

Pilot program akademije

Ministarstvo javne uprave je u saradnji sa ReSPA-om ove godine pokrenulo Pilot edukativne programe Digitalne akademije u izabranim temama za državne službenike, predstavnike privatnog i NVO sektora. 

U okviru Pilot programa predstavljena su tri treninga u sledećim oblastima:

  • Transformaciono liderstvo i upravljanje promjenama;
  • "Human centered design" - uvod u dizajn usmjeren na čovjeka;
  • "Cyber security" - bezbjednosna kultura i zaštita podataka

Polaznici programa imaće priliku da otkriju tajne uspješnih lidera i njihovog transformacionog liderstva, ali i da se upoznaju sa osnovnim principima Design Thinking-a i saznaju nešto više o sajber bezbjednosnoj kulturi i zaštiti podataka.

Naš prostor za co-working - m:tel Digitalna fabrika

Digitalna akademija je smještena u adekvatnom prostoru koji je obezbijedio m:tel – jedna od vodećih telekomunikacionih kompanija u Crnoj Gori.

Lokacija je snabdjevena svim potrebnim visokotehnološkim učilima i na raspolaganju je ne samo za održavanje nastave u okviru Digitalne akademije već i za mentorstvo nakon održanih predavanja/obuka.

Prostor Digitalne akademije je zamišljen i kao mjesto susreta i razmjene ideja.

Digitalna akademija na ovaj način treba da postane mjesto sticanja i susreta svih relevantnih subjekata u procesu digitalizacije i tranzicije Crne Gore u digitalnu ekonomiju.