Drugi dan studijske posjete Poljskoj

Objavljeno: 2023-07-12 13:15:00 Autor: Ministarstvo kapitalnih investicija

U okviru drugog dana studijske posjete GDAŃSK-GDYNIA-SOPOT (TRI-CITY), POLJSKA u okviru projekta „TEHNIČKA POMOĆ ZA PODRŠKU KAPACITETA SEKTORU SAOBRAĆAJA I USKLAĐIVANJE ACQUIS-a EU U CRNOJ GORI“, koji finansira EU, a implementira Konzorcijum Business and Strategies Europe, Delegacija Crne Gore (Direkcija za pomorski saobraćaj, sigurnost plovidbe, zaštitu od zagađenja i pomorsku privredu) 11. jula je imala obuku u Centru sistema za praćenje saobraćaja plovila, a koja je uključivala niz realističnih interaktivnih simulacionih vježbi, praktičinih primjera stvarnih situacija upravljanja brodskim prometom, kao i praktičnu implementaciju Maritime Single Window i SafeSeaNet veza. Na čelu delegacije iz oblasti pomorskog saobraćaja je državni sekretar dr Ismet Latić.

Osim toga, obuka je obuhvatala i glavne izmjene zakona, koje se odnose na nove direktive i propise posvećene profesionalcima koji prenose i implementiraju EU acquis o VTS/VTMIS, kao i upravljaju projektima/programima vezanim za VTMIS.

Posjeta je dodatno uključivala i otvoreni prostor za demonstraciju i novootvoreni brodski kanal, najmoderniju infrastrukturu izgrađenu kao prvu fazu plovnog puta koji povezuje Vislinsku lagunu sa Gdanjskim zalivom, te lučku kapetanoiju Nowy Świat.