Drugi sastanak političkih direktora Procesa saradnje u JIE (SEECP) u Podgorici

Objavljeno: 2022-12-19 16:00:00 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Jedinstvo Evropske unije i Zapadnog Balkana, kao i intenzivnija saradnja među učesnicama Procesa saradnje u JIE je od izuzetne važnosti za ostvarivanje zajedničke evropske budućnosti - ocijenjeno je na drugom sastanku političkih direktora Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji je održan danas u Podgorici u okviru jednogodišnjeg predsjedavanja Crne Gore Procesu, jednoj od najvažnijih regionalnih inicijativa.

Na sastanku koji je otvorio v.d. generalnog direktora za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Radovan Bogojević, učestvovali su nacionalni koordinatori i predstavnici 13 učesnica Procesa saradnje u JIE, EU i generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majljinda Bregu.

Tokom diskusije učesnice su pozdravile sadržajno predsjedavanje Podgorice čiji je moto "Jugoistočna Evropa kao prostor kulture i saradnje". Pohvaljen je kalendar aktivnosti i prenijeta podrška organizaciji svih planiranih događaja u 2023. godini sa fokusom na ljudska prava, jačanje bezbjednosti kroz vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije,  energetsku i sajber bezbjednost, kao i zelenu agendu i digitalno društvo.

Zajednički je ocijenjeno da su ove godine stigle dobre vijesti za region - otpočinjanje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom, dodjeljivanje statusa kandidata Sarajevu za članstvo u EU, odluka o viznoj liberalizaciji za Prištinu, kao i podnošenje njihove aplikacije za pristupanje EU. Istaknuto je da ovi događaji predstavljaju važne korake u približavanju zajedničkom cilju – završetku projekta ujedinjene Evrope.

Učesnice su apostrofirale da je nedavni Samit EU-Zapadni Balkan u Tirani, prvi put organizovan u našem regionu, još jedan iskorak u tom kontekstu, čime je obostrano iskazano jedinstvo i potvrđena spremnost da se intenziviraju dalji napori ka zajedničkoj budućnosti u EU.

Na toj liniji ukazano je na važnost ratifikacije i primjene nedavno potpisanih sporazuma u Berlinu i Tirani, kako bi građani već naredne godine osjetili koristi u domenu mobilnosti i povoljnijih roming usluga.

Na sastanku je razmatrano i pitanje izbora generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju RCC-ja, koje je izvršno tijelo SEECP-a.