Državni sekretar Šahmanović na konferenciji o e-mobilnosti

Objavljeno: 2022-06-28 13:11:00 Autor: Ministarstvo kapitalnih investicija

U Podgorici je održana konferencija o e-mobilnosti u Crnoj Gori koju je organizovala Fondacija za promovisanje nauke PRONA  u sklopu projekta ,,Očuvanje prirode kroz edukaciju o e-mobilnosti’’.

Ee-mobilnost, kao segment koncepta održive mobilnosti jeste izazov i za mnogo razvijenije sisteme od crnogorskog, a njegova aktuelizacija je dodatno podstaknuta trenutnim situacijama na tržištu energenata. U Crnoj Gori razvoj kocepta e-mobilnosti je izazovan sa više aspekata – zakonodavnog, strateškog, institucionalnog i finansijskog. Potrebno je da se u narednom periodu svi sveobuhvatno i sinhronizovano posvetimo definisanju strateškog okvira i usvajanju adekvatnih propisa, institucionalnom jačanju uz istovremeno podizanje svijesti građana, definisanju optimalnog modela razvoja i podsticanju finansijskih mjera kako bi se električna vozila stavila u bolji položaj od konvencionalni,

poručio je državni sekretaru Ministarstvu kapitalnih investicja Admir Šahmanović.

U današnje vrijeme, jedna od najaktuelnijih tema u djelu savremenog transporta jeste elektromobilnost, a svijest o zaštiti životne sredine i klimatskim promjenama je na globalnom novu sve veća i veća. U Crnoj Gori registrovana su 354 vozila na električni pogon, a kako je država u ranoj fazi e-mobilnosti neophodna je produktivnija saradnja poslovnog, državnog i civilnog sektora da bi se savladali izazovi u toj oblasti, samo su neke od poruka govornika na konferenciji.

Pored državnog sekretara Šahmanovića, na konferenciji su uzeli učešća Jovan Mirković iz PRONA, Tijana Lopičić Vasić, koordinatorka projekta, Haris Boko iz EU business-a Zagreb, Janko Jovanović sa Mašinskog fakulteta UCG, Nikša Bulatović iz PRONA, Dušan Boričić iz CEDIS-a i Vuk Vukašinović iz crnogorskog Telekoma.