Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Evropski put se temelji na vrijednostima, viziji i ljudskom potencijalu

Objavljeno: 2021-07-07 12:36:00 Autor: KEI

"Evropski put Crne Gore, kao ključni strateški cilj naše vanjske politike, je prvenstveno put usklađivanja sa evropskim sistemom vrijednosti i njegova dodatna vrijednost leži u transformativnoj moći da poboljša naše društvo i građanima ponudi bolji životni standard", poručila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić na 14. Ljetnjoj školi za mlade diplomate “Gavro Vuković”.

Ona je kazala da se evropski put oslanja na političke i tehničke mehanizme, od kojih je posebno važna uspješna primjena revidirane metodologije i snažan politički impuls koji je ona dala politici proširenja EU. Kako je istakla, drugi važni mehanizmi uključuju Zajedničko regionalno tržište u okrilju Berlinskog procesa, kao i učešće u Konferenciji o budućnosti Evrope.

Dodala je da je evropska integracija prvenstveno put jačanja ljudskih potencijala, snaženja znanja i vještina, priprema administracije za članstvo kroz reformu javne uprave.

“Evropski put je neupitni pravac spoljne politike Crne Gore, a članstvo u EU naš glavni strateški cilj. Ova strateška orijentacija se dodatno zasniva na podršci čak 75% naših građana koji su spremni da se pridruže društvu prosperitetnih evropskih zemalja koje njeguju sistem vrijednosti i standarde koje i mi želimo da prihvatimo kao svoje”, zaključila je Kordić.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE