Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Uspješna posjeta Zagrebu: Hrvatska spremna za obnovu ugovora o transplataciji organa

Objavljeno: 2021-05-25 10:49:00 Autor: PR Služba Ministarstva zdravlja

Ministarstvo zdravlja Hrvatske apsolutno pruža podršku ministarki zdravlja Crne Gore, dr Jeleni Borovinić Bojović koja u Zagrebu boravi, između ostalog, s ciljem obnove ugovora između dvije države o saradnji po pitanju transplantacione medicine. To je, na sastanku u Kliničko bolničkom centru „Rebro“ u Zagrebu saopštila načelnica Sektora za transplataciju i biomedicinu u Ministarstvu zdravlja Hrvatske, dr Martina Anušić Juričić.

„Ministarstvo zdravlja Hrvatske apsolutno pruža podršku za nastavak za saradnje sa Crnom Gorom po pitanju transplantacione medicine. U ovom zahtjevnom vremenu treba naći nove modalitete saradnje s obzirom na pandemiju. Otvoreno smo za svaki vid pravne i legislativne pomoći“, navela je dr Anušić Juričić.

Na istom fonu je i zagrebački KBC.

„Nastojaćemo stati uz vas. Vi ste prava osoba na pravom mjestu“, poručio je predstojnik Klinike za urologiju i predsjenik Stručnog vijeća KBC-a zagreb akademik Željko Kaštelan

Upravo su obnova transplatacionog ugovora sa Hrvatskom, zajedno sa nastavkom edukacije stručnog kadra, ali i konsultacije i međusobne radne posjete, cilj posjete crnogorske delegacije Zagrebu. Sa ministarkom dr Borovinić Bojović su direktorica Kliničkog centra Crne Gore, dr Ljiljana Radulović, v.d. direktora Klinike za nefrologiju KCCG, dr Batrić Babović i urolog u KCCG, dr Petar Kavarić. Ministarka zdravlja je naglasila da, od dolaska na tu poziciju, nije imala ni najmanju dilemu sa kim Crna Gora treba da sarađuje povodom transplatacionog programa.

„Cilj koji mi je zacrtan od prvog dana je obnova ugovora sa Hrvatskom“, navela je dr Borovinić Bojović.

„Vaš rad u Crnoj Gori je prepoznat i cijenjen. Saradnja sa Hrvatskom treba da se uzdigne najviši nivo. Vi ste nam vjetar u leđa jer smo impresionirani vašim rezultatima. Mi ćemo obezbijediti sve uslove da vaš rad bude prepoznat u Crnoj Gori“, kazala je ministarka.

Da bi se saradnja sprovela u djelo, prvi korak će biti načinjen već do kraja sedmice. Direktorica KCCG, dr Ljiljana Radulović najavila je da će poslati pismo o namjerama kolegama u Zagrebu.

„Meni je čudno da pričamo o obnovi saradnje jer vas doživljavam kao stalne članove KCCG“, navela je dr Radulović.

Nakon KBC-a, crnogorsku delegaciju u Minstarstvu zdravlja Hrvatske, dočekaće ministar zdravlja, Vili Beroš. Sa njim će ministarka zdravlja, dr Borovinić Bojović potpisati Ugovor o donaciji vakcina Hrvatske Crnoj Gori.