Održana II sjednica Međuresornog radnog tima za izradu stručne analize Ugovora o koncesiji

Objavljeno: 2024-02-06 12:56:00 Autor: MEIR

Učešće predstavnika Opštine Mojkovac u radu Međuresornog radnog tima, u okviru sjednice na kojoj će se razmatrati ekonomski efekti projekta, kao i predlog da se predstavnik Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine uključi kada na dnevnom redu budu pitanja iz domena prostornog planske dokumentacije, usvojeni su jednoglasno  na II sjednici Međuresornog radnog timakoja je održana u ministarstvu energetike i rudarstva po ranije utvrđenoj dinamici.

Nakon uvodne diskusije razmatrale su se tačke dnevnog reda koje su usvojene na prethodnom sastanku i to u prvom redu, dopis Agencije za zaštitu životne sredine (AZZS) u vezi davanja mišljenja na Studiju izvodljivosti eksploatacije olova, cinka i drugih pratećih korisnih komponenti u ležištima rudnog polja.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine je saopšteno  da su profesionalno sagledali zahtjev za davanje mišljenja na Studiju izvodljivosti eksploatacije olova, cinka, žive i drugih korisnih komponenti u ležištima rudnog Brskovo i ostaju pri ranije iskazanim stavovima I  naglasili da je kroz  odgovor Agencije ukazano koncesionaru koje propise treba da sagleda predmetna studija. 

Mišljenje Instituta za javno zdravlje (IJZ) na Nacrt DPP za prostor koncesionog područja za ekspoataciju mineralnih sirovina – Brskovo, je bila druga tačka diskusije. Iz IJZ je  potvrđen  stav te institucije da je za razvojne planove Mojkovca najprihvatljiviji scenario koji ne podrazumijeva izgradnju rudnika Brskovo i  saopšteno  da na osnovu dostavljenih dokaza ne bi mijenjali dostavljeno mišljenje. Takođe, iz IJZ je ukazano da su prepoznati rizici kontaminacije kontarminentima u podzemnim vodama i zemljištu i da gore pomenuta studija nije obuhvatila rizik za narušavanje kvaliteta vode za snabdjevanje koja postoji kod individualnih izvorišta.

U nastavku sjednice raspravljalo se i o informaciji Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera (MERT) oko upotrebe žive i živinih jedinjenja, dogovoreno je da će članovima Međuresornog radnog tima biti dostavljena ovjera rezervi o teškim metalima koja je izdata od strane tadašnjeg Ministarstva kapitalnih investicija, kao I da za naredni sastanak predstavnik MERT dostavi detaljnu informaciju o propisanim vrijednostima za Hg, arsen, kadmijum, itd.

Ova tačka dnevnog reda će se razmatrati i na narednom sastanku Međuresornog radnog tima.

Na današnjoj sjednici takođe je predložen dnevni red za naredni sastanak Međuresornog radnog tima: učešće predstavnika rudarske inspekcije zbog procesa flotacija, a kako je istaknuto predstavnik MERT će obezbjediti informaciju da li se u skladu sa Minamatskom konvencijom o Hg postoje neki izuzeci koji omogućavaju korišćenje iste.

Naredna III sjednica  Međuresornog radnog tima, zakazana je za petak 9.februar 2024. godine, u prostorijama Ministarstva energetike i rudarstva, Rimski trg br.45, II sprat, velika sala, sa početkom u 9 časova.