Info dan o Prvom poziv programa URBACT IV za gradove

Objavljeno: 2023-01-27 22:15:00 Autor: Ministarstvo evropskih poslova

Ministarstvo evropskih poslova i Zajednica opština Crne Gore organizuju info dan o Prvom pozivu za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa URBACT IV u četvrtak 2. februara sa početkom u 10 časova, u prostorijama Zajednice opština Crne Gore.

Na info danu će biti predstavljeni uslovi za prijavljivanje, programski ciljevi i mogućnosti finansiranja. Zainteresovani se mogu prijaviti za učešće na ovom linku.

Događaj je moguće pratiti i putem interneta ovdje.

Rok za dostavljanje predloga projekata je 31. mart 2023. godine u 15.00.

Prvi poziv u okviru programa URBACT otvoren je za lokalne samouprave i druge subjekte koji se bave urbanim razvojem. Pozivom će biti podržano uspostavljanje Mreža za planiranje aktivnosti, koje uključuju 8 do 10 gradova.

U okviru svake mreže, gradovi će razmjenjivati iskustva i učiti jedni od drugih kako bi odgovorili na lokalne izazove i podstakli održivi urbani razvoj, pri čemu teme i aktivnosti treba da budu usmjerene na digitalnu transformaciju, zelenu tranziciju i rodnu ravnopravnost.

Realizacija aktivnosti u okviru ovih mreža počeće u junu 2023. godine i trajaće do kraja 2025. godine. Kako bi odgovorio na utvrđeni izazov, svaki partnerski grad izradiće Integrisani akcioni plan u saradnji sa lokalnom URBACT grupom, sastavljenom od lokalnih subjekata i građana. Na osnovu tih planova, gradovi će moći da testiraju rješenja kroz aktivnosti manjeg obima.

Pored država članica EU, te Norveške i Švajcarske, u ovom programu po prvi put učestvuju i gradovi iz država korisnica IPA, uključujući Crnu Goru.

Sve informacije o Prvom pozivu dostupne su na sajtu programa URBACT. Zainteresovani potencijalni korisnici mogu tražiti partnere na forumu koji je otvoren za tu namjenu.

URBACT kofinansira Evropska unija.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA