Ishrana zatvorenika

Objavljeno: 2023-05-16 05:48:00 Autor: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Svaki zatvorenik ima pravo na tri obroka dnevno, u skladu sa aktom o tablicama ishrane, koji su primjereni njegovoj starosnoj dobi, zdravlju, kao i vjerskim i kulturnim potrebama. Takođe, pripremaju se obroci za lica koja se iz zdravstvenih razloga po izvještaju ljekara nalaze na posebnom režimu ishrane.

Doktor medicine koji je zaposlen u Upravi svakog dana provjerava kvalitet hrane, o čemu daje mišljenje koje unosi u knjigu zapažanja o kvalitetu hrane i, ako je potrebno, preduzima i predlaže odgovarajuće mjere.

Zatvorenik koji obavlja teže fizičke poslove ili poslove pod naročito teškim uslovima, zatvorenik koji je bolestan, kao i zatvorenica trudnica ili porodilja imaju pravo na ishranu koju im je preporučio zatvorski ljekar.
Jelovnik sa količinskim i kaloričnim vrijednostima se priprema na nedjeljnom nivou, a njega određuje zatvorski ljekar i nutricionista, uz saglasnost direktora Uprave i isti je istaknut na oglasnim tablama.

Pored tri dnevna obroka, lica koja su radno angažovana imaju dodatni obrok/užinu.

Zatvorenici, pored obroka koji se pripremaju u zatvorskoj kuhinji, imaju mogućnost samostalnog pripremanja hrane od namirnica koje mogu kupiti u zatvorskoj kantini, dok pritvorena lica imaju mogućnost da dobijaju hranu spolja, tj. da im donosi neko od članova porodice, po odobrenju suda koji je odredio pritvor.