IZVJEŠTAJ O SPROVEDENOJ JAVNOJ RASPRAVI O NACRTU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBJEĐENJU

Objavljeno: 2022-05-04 11:52:00 Autor: Ministarstvo pravde

Vrijeme trajanja javne rasprave: 20 dana – Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je 30. marta 2022. godine stavilo na javnu raspravu Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbjeđenju. 

Način sprovođenja javne rasprave: Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava uputilo je javni poziv građanima, naučnoj i stručnoj javnosti, državnim organima, političkim subjektima, nevladinim organizacijama, međunarodnim organizacijama, medijima i svim zainteresovanim organizacijama i zajednicama da se uključe u javnu raspravu i daju svoj doprinos u razmatranju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbjeđenju dostavljanjem primjedbi, predloga i sugestija u pisanom obliku putem pošte na adresu Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, Ul.Vuka Karadžića br.3, 81000 Podgorica ili u elektronskom obliku na e-mail www.sluzbenilist.me. S toga, JU Službeni list Crne Gore je, kako to i stoji u izjašnjenju te institucije dostavljenom ovom Ministarstvu, u mogućnosti da ispuni Zakonom predviđenu obavezu u vezi svakodnevnog objavljivanja pismena javnih izvršitelja, zbog čega ne stoje primjedbe Komore javnih izvršitelja.

Centralna banka Crne Gore 15.04.2022. godine dostavila je sljedeće predloge:

  • U članu 43 stav 1 izvršiti dopunu kako bi primalac pismena na dostavnici mogao napisati dan prijema pismena i slovima i brojevima, na način što će se poslije riječi: „slovima“, dodati riječi: „ili brojevima“. Radi omogućavanja dostavljanja pismena i elektronskim putem, predloženo je da se u istom članu poslije stava 1 doda novi stav koji glasi: „Dostavljanje pismena može se vršiti i elektronskim putem, u skladu sa propisima.“
  • U članu 205 pojmom preduzetnik obuhvatiti i lica koja obavljaju djelatnost u skladu sa propisima, kao što su advokati, javni izvršitelji, notari i druga lica koja obaljaju djelatnost u skladu sa propisima, jer su i oni izvršni dužnici, na način što se u  stavu 1 riječ: „preduzetnik“ zamjenjuje riječima: „preduzetnika i drugih lica koja obavljaju djelatnost u skladu sa proisima (u daljem tekstu: „peduzetetnik“), a zarez i riječi:“osim na računima koji su izuzeti od izvršenja u skladu sa zakonom“, brišu se. Predložena je i dopuna u posebnom stavu radi preciziranja sredstava na računu izvršnog dužnika koja se izuzimaju od izvršenja sa tog računa, na način što se poslije stava 1 dodaje novi stav koji glasi: „Izuzetno od stava 1 ovog člana, od izvršenja na novčanim sredstvima izvršnog dužnika izuzimaju se: sredstva čije je izvršenje izuzeto zakonom, aktom Vlade, propisom Centralne banke Crne Gore ili sudskom odlukom; sredstva finansijske pomoći iz fondova Evropske unije; sredstva donacija i humanitarnih pomoći data za posebne namjene; sredstva depozita za obezbjeđenje kredita, kao i tuđa namjenska sredstva na računima izvršnih dužnika.“
  • U članu 206 predvidjeti obavezu izvršnog povjerioca da u predlogu za izvršenje navede i matični broj izvršnog dužnika pravnog lica, odnosno matični broj i/ili jedinstveni matični broj izvršnog dužnika preduzetnika, obzirom da se u praksi pojavljivao problem pri identifikaciji izvršnog dužnika za koga izvršni povjerilac nije dostavljao njegov matični broj I/ili jedinstveni matični broj, na način što će se u stavu 1 riječi: ”najmanje jedan od sljedećih podataka: naziv banke kod koje izvršni dužnik ima račun, matični broj izvršnog dužnika pravnog lica, odnosno jedinstveni matični broj izvršnog dužnika preduzetnika”, zamijeniti riječima: “matični broj izvršnog dužnika pravnog lica, odnosno matični broj I/ili jedinstveni matični broj izvršnog dužnika preduzetnika.”
  • U članu 207 izvršiti dopunu radi izričitog i preciznog određenja da organizacija za prinudnu naplatu nije odgovorna za pravnu valjanost rješenja o izvršenju, jer su za pravnu valjanost rješenja o izvršenju odgovorni javni izvršitelji i drugi donosioci izvršnih ispravi, na način što će se poslije stava 2 dodati novi stav koji glasi: “Organizacija za prinudnu naplatu nije odgovorna za pravnu valjanost rješenja o izvršenju.”
  • Poslije člana 207 dodati novi član kojim se uređuje postupanje organizacije za prinudnu naplatu u slučaju kada donosilac izvršnih isprava rješenje o izvršenju iI druge izvršne isprave sačini u formi elektronskog dokumenta i dostavi  organizaciji za prinudnu naplatu na izvršenje. S tim u vezi, predloženo je dodavanje novog člana 207a koji glasi:
  • “Sud, odnosno javni izvršitelj može rješenje o izvršenju dostaviti organizaciji za prinudnu naplatu i u formi elektronskog dokumenta sačinjenog u skladu sa zakonom kojim se uređuje elektronski document.
  • Tehničke uslove i razmjenu poruka za dostavljanje rješenja o izvršenju u formi elektronskog dokumenta uređuje organizacija za prinudnu naplatu svojim uputstvom.
  • O dostavljanju rješenja o izvršenju u formi elektronskog dokumenta organizacija za prinudnu naplatu zaključuje pojedinačni sporazum sa sudom, odnosno javnim izvršiteljem.
  • Odredbe st.1 do 3 ovog člana mogu se primjenjivati i pri dostavljanju na izvršenje organizaciji za prinudnu naplatu I drugih izvršnih isprava, osim ako posebnim zakonom nije drukčije određeno.”
  • Poslije člana 207a dodati novi član 207b kojim bi se uredilo vrijeme sprovođenja izvršenja od strane organizacije za prinudnu naplatu, na način što će se propisati: „Izuzetno od člana 62 ovog zakona, organizacija za prinudnu naplatu sprovodi izvršenje radnim danima od 10 do 17 časova.“
  • U članu 208 izvršiti dopunu radi obezbjeđenja da organizacija za prinudnu naplatu može da vodi u elektronskoj formi evidenciju primljenih, vraćenih, izvršenih, djelimično izvršenih i neizvršenih rješenja o izvršenju, čime bi se njen rad učinio efikasnijim. Predloženo je da se poslije stava 1 doda novi stav koji glasi: „Organizacija za prinudnu naplatu vodi, u elektronskoj formi, evidenciju primljenih, vraćenih, izvršenih, djelimično izvršenih i neizvršenih rješenja o izvršenju.“
  • U skladu sa predloženim definisanjem pojma „preduzetnik“ u članu 205 stav 1 i predloženom izmjenom u članu 206 stav 1, predloženo je da se u članu 209 stav 1 riječi: “matičnom broju“ zamijene riječima: „matičnom broju i/ili jedinstvenom matičnom broju“.
  • Zbog promjene određenja o Centralnom regičstu računa u Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platnom prometu, predloženo je da se poslije člana 210 doda novi član 210a koji glasi:

Objavljivanje podataka
Član 210a

      Organizacija za prinudnu naplatu objavljuje nazive pravnih lica i njihove matične brojeve, nazive preduzetnika i njihove matične brojeve i/ili jedinstvene matične brojeve, iznose blokade računa i broj dana neprekidnog trajanja blokade njihovih transakcionih računa.

      Podatke iz stava 1 ovog člana organizacija za prinudnu naplatu objavljuje jednom mjesečno na svojoj internet  stranici, prvog radnog dana po isteku mjeseca, sa presjekom stanja na posljednji dan u mjesecu, po azbučnom redu naziva izvršnog dužnika.

Pored objavljenih podataka u skladu sa stavom 2 ovog člana, organizacija za prinudnu naplatu obezbjeđuje i uvid u dnevne podatke o blokadi transakcionih računa svakog pojedinog izvršnog dužnika, koji može biti obezbijeđen i putem elektronskih sredstava komunikacije.“

Predlozi Centralne banke Crne Gore nisu prihvaćeni. Planirani obim izmjena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbjeđenju odnosio se isključivo na usklađivanje Zakona o izvršenju i obezbjeđenju sa Regulativom (EU) br.655/2014 Evropskog parlamenta i Savjeta od 15. maja 2014. godine o uspostavljanju postupka za evropski nalog za blokadu računa, kako bi se pojednostavila prekogranična naplata duga u građanskim i privrednim stvarima. Sistemske izmjene Zakona o izvršenju i obezbjeđenju planirane su nakon pribavljanja svih odgovarajućih analiza, kada će biti razmatrani i predlozi Centralne banke, a u okviru postojeće radne grupe. Obzirom da se nijedna primjedba Centralne banke CG ne odnosi na predloženi Nacrt izmjena i dopuna, to i predlozi nisu prihvaćeni iz već navedenih razloga.   

Mjesto i datum sačinjavanja izvještaja: Podgorica, 04. maj 2022. godine

Naziv organizacione jedinice ministarstva koja je odgovorna za pripremu nacrta zakona: Direktorat za građansko zakonodavstvo i nadzor.                                                                                       

V.D. GENERALNOG DIREKTORA  

DIREKTORATA ZA KRIVIČNO  I GRAĐANSKO ZAKONODAVSTVO

Božidar Čarmak