Jačanje mehanizama za upravljanje javnim investicijama jedna je od prioritetnih aktivnosti Ministarstva finansija

Objavljeno: 2024-04-23 15:00:00 Autor: Ministarstvo finansija

Unaprjeđenje vještina za izradu cost-benefit analiza, uz podršku USAID-a (23-25. april 2024. godine, Budva)

Zadovoljstvo nam je sto je Crna Gora, kao zemlja domaćin, danas u Budvi ugostila predstavnike Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Kosova, Albanije, u organizaciji USAID-a i Američke ambasade u Crnoj Gori.

Zajednički cilj nam je unaprijediti investicione politike, vještine za izradu cost-benefit analiza i modele za realizaciju investicionih poduhvata poput javno-privatnog partnerstva.

Zamjenica američke ambasadorke Nikol Otala (Nicole Ottalah) kazala je da su Sjedinjene Američke Države posvećene razvoju i ekonomskim integracijama zemalja evropskog i evorazijskog regiona i podršci usvajanju međunarodnih stanadarda koji će ubrzati njjihovu integraciju u EU. “Jasni i dosljedni standardi za javne investicije istovremeno promovišu transparentnost i vladavinu prava, podstiču ambijent za medjunarodnu trgovinu i investicije, i dodatno ubrzavaju napredak ka članstvu u EU,” istakla je zamjenica ambasadorke Otala.

Direktorica Direktorata za javne investicije i politiku javnih nabavki, mr Jelena Jovetic, je u uvodnom obraćanju ukazala na važnost razmjene iskustva u procesu razvoja investicionih ideja i kreiranja novih institucionalnih okvira za unaprjeđenje javnih investicija, efikasniju koordinaciju i realizaciju investicija.

Jačanje mehanizama za upravljanje javnim investicijama jedna je od prioritetnih aktivnosti Ministarstva finansija, kojoj smo posebno usmjereni od uspostavljanja nove Vlade, kroz niz aktivnosti.