Jačanje saradnje Vlade Crne Gore i NVO u kontekstu nastavka projekta „Tehnička podrška Vladi za jačanje saradnje sa civilnim društvom Crne Gore“

Objavljeno: 2023-01-11 16:00:00 Autor: Ministarstvo javne uprave

Danas je održan četvrti sastanak Upravnog odbora za projekat „Tehnička podrška Vladi za jačanje saradnje sa civilnim društvom Crne Gore“

Cilj sastanka je da se članovi Upravnog odbora projekta informišu o napretku projekta, izazovima, narednim koracima i s tim u vezi je prezentovan kratak izvještaj o napretku projekta shodno komponentama koje projekat pokriva.

Na sastanku je konstatovano da su realizovane aktivnosti koje se odnose na usvajanje Strategije saradnje organa državne uprave i NVO, ekspertsku podršku u pripremi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o NVO, vidljivost i transparetnost saradnje s NVO i na finansiranje NVO.

Članovi Upravnog odbora su saglasni da su realizaciju projekta pratili određeni izazovi. S tim u vezi, konstatovano je da je nophodno produžiti projekat, bez dodatnih troškova, u cilju kvalitetnije implementacije i realizacije planiranih aktivnosti. U tom kontekstu, u narednom periodu će se definisati dalji slijed koraka i uraditi prioritizacija aktivnosti, te na taj način obezbijediti kvalitetna realizacija projekta.

Takođe je konstatovano da postoje izazovi kada je u pitanju formiranje Savjeta za saradnju organa državne uprave i NVO i istaknuto je da će predstavnicima NVO biti iznova upućen poziv za članstvo u radnom timu Savjeta i dodatno promovisati važnost učešća NVO sektora u radu ovog tijela.

Opšti cilj projekta je jačanje participativne demokratije i osnaživanje civilnog društva da aktivno učestvuje u kreiranju politika stimulisanjem pravnog, institucionalnog i finansijskog okruženja za razvoj civilnog društva.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva javne uprave, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstva evropskih poslova, Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore, EU resursnog centra – CRNVO, TACSO-a i SORFECO-a.