Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Jačanjem strateških politika unaprijediti djelovanje tokom javnozdravstvenih prijetnji

Objavljeno: 2021-06-28 13:09:00 Autor: PR Služba Ministarstva zdravlja

Pandemija koronavirusa ukazala je na slabe tačke i izazove sa kojima se suočavaju zdravstveni sistemi i sada je pravi trenutak da se strateški pravci i zdravstvene politike kanališu ka inovativnim rješenjima za jače i otpornije zdravstvene sisteme, kao i dostupniju i pristupačniju zdravstvenu zaštitu, saopštila je ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović.

U svom obraćanju tokom sastanka Inicijative malih zemalja, ministarka zdravlja se na početku zahvalila Regionalnom direktoru SZO za Evropu dr Hansu Klugeu na izuzetnom vođstvu odgovora na pandemiju COVID-19 sa jasnom vizijom budućnosti u pravcu jačanja i stvaranja zdravstvenih sistema otpornijih na vanredne izazove i opterećenost.

Dr Borovinić Bojović je istakla da su izazovi ove pandemije posebno pogodili male zemlje zbog njihovih, ionako ograničenih kapaciteta u resusrsima zdravstvene zaštite (kao što su bolnički kapaciteti, ljudski i dr.), kao i ograničenjima u nabavci potrebnih ljekova, i prevashodno vakcina, kada je jasno da njihova globalna neravnomjerna raspodjela u dostupnosti i pravovremenosti može umanjiti njihovu nesumnjivu dobrobit i ostaviti veliki broj ranjivih, te nesigurnost za sve.

Ministarka je naglasila  da je uz strateško planiranje, razvoj digitalnih tehnologija  takođe jedan od strateških pravaca za budućnost te da će u tom duhu, Crna Gora  biti domaćin Samita za digitalizaciju za zemlje zapadnog Balkana, koji će se održati  u oktobru ove godine, a uz značajnu podršku SZO.

Na kraju, dr Borovinić Bojović je zaključila da Inicijativa malih zemalja treba da iskoristi potencijal ovakve mreže i sličnosti sistema koje zemlje članice imaju, za izradu zajedničkih strategija i jačanje zdravstvenih sistema kako bi se mogli suprotstaviti ovakvim i sličnim javnozdravstvenim prijetnjama u budućnosti.

Inicijativa za saradnju između malih zemalja pokrenuta je zvanično 2013. godine sa ciljem implementacije SZO Evropske politike za zdravlje i blagostanje. Pored Crne Gore, u ovoj inicijativi učestvuju i Andora, Kipar, Island, Luksemburg, Malta, Monako, San Marino i Letonija.