Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Javni poziv za dodjelu sredstava podrške investicijama u adaptaciju planinskih katuna za 2021. godinu

Objavljeno: 2021-07-23 06:31:00 Autor: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kroz Agrobudžet za 2021. godinu objavilo je danas Javni poziv za dodjelu sredstava podrške investicijama u adaptaciju planinskih katuna za ovu godinu.

Ukupno 70.000€ je na raspolaganju poljoprivrednim gazdistvima koja ispune uslove javnog poziva.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva koja su korisnici premija za održivo korišćenje planinskih pašnjaka mogu dobiti bespovratnu podršku za investicije kojima će unaprijediti i uslove za boravak na katunima.

Podržava se:

  • adaptacija koliba na katunima,
  • regulisanje vodosnabdijevanja (rekonstrukcija postojećih pojila, kupovina plastičnih cistijerni za vodu,
  • nabavka i ugradnja fotonaponskog sistema za proizvodnju električne energije na katunu,
  • nabavka rashladnih uređaja, koji se mogu napajati sa fotonaponskih sistema.

Novina u 2021. godini je nabavka crijeva za dovod vode od izvora do kolibe na katunu, nabavka potopne električne pumpe i hidrofora sa pratećom opremom.

Takođe, novina je i smanjenje broja uslovnih grla za nabavku fotonaponskih sistema (sa 10 na 5 uslovnih grla).

Maksimalno prihvatljiva investicija iznosi 4.000€ uz budžetsku podršku do 50% vrijednosti prihvatljive investicije, odnosno do 2.000€.

Za nabavku i ugradnju fotonaponskog sistema podrška iznosi do 65% prihvatljive investicije, odnosno da je maksimum podrške do 2.600€.

Pored iznosa sredstava podrške od 50% (za fotonaponski sistem do 65%) još dodatnih 10%, odnosno ukupno 60% (75% za fotonaponski sistem) sredstava podrške će biti prihvatljive za investicije kada podnosilac zahtjeva obavlja poljoprivrednu djelatnost kao jedino ili glavno zanimanje, odnosno da je upisan u registar poljoprivrednika (osiguranika) u skladu sa propisom kojim je uređeno obavljanje poljoprivredne djelatnosti kao jedinog ili glavnog zanimanja, dospjele do 30 juna 2020. godine, po osnovu upisa u ovaj registar.

Sredstva podrške se isplaćuju nakon završene investicije u skladu sa uslovima i kriterijumima Javnog poziva, a nakon administrativne i kontrole na licu mjesta.

O svim uslovima i specifičnim kriterijuma prihvatljivosti za ovu vrstu podrške zainteresovani se mogu informisati kroz javni poziv koji se može preuzeti sa sajta Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Javni poziv je otvoren do 23.8.2021. godine.