Javni poziv za učešće u postupku dodjele sredstava kroz Program za razvoj i promociju zanatstva za 2023. godinu

Objavljeno: 2023-04-11 07:16:00 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma

Na linku korisničko uputstvo za prijavu: https://www.youtube.com/watch?v=r9LfGjKuJjY

Na osnovu Programa rada Vlade Crne Gore za 2023. godinu, i zaključka Vlade Crne Gore br.07-323/23-1513/2 od 6.04.2023. godine,

 MINISTARSTVO EKONOMSKOG RAZVOJA I TURIZMA 

objavljuje


JAVNI POZIV

za učešće u postupku dodjele sredstava kroz

Program za razvoj i promociju zanatstva za 2023. godinu

 Programom za razvoj i promociju zanatstva za 2023. godinu omogućeno je podsticanje razvoja crnogorskih zanata pružanjem finansijske podrške za nabavku opreme i alata za obavljanje zanatske djelatnosti kao i promotivnih aktivnosti organizacije i učestvovanja na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama i izrade promotivnog materijala.

Cilj Programa za razvoj i promociju zanatstva za 2023. godinu je osnaživanje zanatske aktivnosti i podsticanje razvoja crnogorskih zanata kroz finansijsku podršku koju obezbjeđuje Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (u daljem tekstu „Ministarstvo“).

 Ministarstvo poziva zanatlije da podnesu prijavu za učešće u postupku dodjele sredstava kroz Program za razvoj i promociju zanatstva za 2023.godinu (u daljem tekstu „Program“).

  • Uslovi za učešće 

 Pravo učešća u Programu imaju zanatlije koji su upisani u Registar zanatlija kod JU Zanatska komora ili su prijavljeni organu lokalne uprave nadležnom za poslove privrede, čija je pretežna djelatnost obavljanje jednostavnog ili složenog zanata, u skladu sa Odlukom o utvrđivanju zanata, djelatnosti sličnih zanatu i liste jednostavnih i složenih zanata ("Sl. list Crne Gore", br. 63/10)  i koji su registrovani u Centralnom registru privrednih subjekata u skladu sa Zakonom o privrednim društvima ("Službeni list Crne Gore", br. 065/20, 146/21), Uredbom o bližim kriterijumima, uslovima i načinu dodjele državne pomoći („Službeni list Crne Gore“, br. 16/14.) i Zakonom o računovodstvu („Sl. list RCG“, br. 52/16, 145/21) i koja:  

Posluju 100% u privatnom vlasništvu i imaju sjedište na teritoriji Crne Gore;

Imaju predate zvanične finansijske izvještaje za 2022. godinu, u zakonski predviđenom roku ili im je Rješenjem Uprave prihoda i carina odobren produžetak roka za predaju finansijskih izvještaja; 

Za zanatlije koje nisu u obavezi da sastavljaju finansijske izvještaje, potrebno je da je preduzetnik, koji plaća poreze i doprinose po stvarnom dohotku ili u paušalnom iznosu, podnio GPPFL obrazac za 2022. godinu, odnosno ZPO obrazac za 2023. godinu;

Redovno izvršavaju obaveze plaćanja poreza i doprinosa na lična primanja, poreza na dobit pravnih lica i poreza na dodatu vrijednost, odnosno redovno izmiruju reprogramirane poreske obaveze, shodno Zakonu o reprogramu poreskih potraživanja (“Sl. list CG”, broj 83/16), Uredbi o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja (“Sl. list CG”, broj 57/18) i Uredbi o uslovima za  odlaganje naplate dospjelih poreskih i neporeskih potraživanja (“Sl. list CG”, broj 27/2020, 50/2020, 015/2021)https://programi.gov.me, uz korisničko uputstvo o načinu podnošenja zahtjeva koje se nalazi na web stranici Ministarstva www.gov.me/mek. U slučaju nastanka tehničkih problema na radu platforme za podnošenje prijava i zahtjeva za refundaciju, prijem istih će se vršiti preko arhive Ministarstva o čemu će zanatlije biti obaviještene na web stranici www.gov.me/mek

  • Nakon izbora Programa i odgovarajuće komponente/zanatlija pristupa popunjavanju elektronskih obrazaca koji čine dio obavezne opšte dokumentacije za Program:
  • Prijavni formular;
  • Izjava preduzetnika/privrednog društva o prihvatanju uslova Programa;
  • Obrazac kojim se potvrđuje da nije u finansijskim poteškoćama u smislu Uredbe o opštem zajedničkom izuzeću.

  • Odluku o realizaciji aktivnosti zanatlija donosi samostalno, odnosno Ministarstvo nema uticaja kada će zanatlija započeti programske aktivnosti, a u skladu sa definisanim rokovima Programa.

    • Prilikom predaje zahtjeva elektronski se podnosi dokumentacija potrebna za refundaciju sredstava kojom se dokazuje da je zanatlija realizovao aktivnost nabavke opreme i/ili učešća na međunarodnom/domaćem sajmu i/ili izrade promotivnog materijala:

     

    • Ponuda/faktura pružaoca usluge za realizaciju aktivnost/usluga sa detaljnim opisom i troškovima( potpisana i ovjerena),


    • Dokazi o izvršenom plaćanju (Swift, izvodi o plaćanju sa bankarskog računa preduzetnika/privrednog društva, ovjereni od banke, itd.),
    • Kopija kartona deponovanih potpisa,
    • Potvrda da je navedeni žiro račun (iz KPD) aktivan, izdata od strane poslovne banke.

     Sve relevantne informacije u vezi potrebne dokumentacije detaljno su navedene u Programu. Komisija zadržava pravo da umanji iznos prijavljenih troškova za povraćaj ukoliko su troškovi neadekvatni i nisu u skladu sa opravdanim troškovima i rokovima ili pravo da prijavu odbaci.

    • Vremenski okvir trajanja Programa: 

    Za povraćaj troškova u okviru Programa može se podnijeti zahtjev za aktivnosti koje su realizovane u periodu od 01.01.2023. godine do 30.09. 2023. godine. U okviru Javnog poziva za dodjelu finansijske podrške (nabavka opreme/promocija zanata), zanatlija može da podnese jednu prijavu za jednu ili obje komponente Programa.

    Krajnji rok za dostavljanje prijava/zahtjeva od strane zanatlija je 30. septembar 2023. godine do 15:00h, dok je krajnji rok za podnošenje finalnih izvještaja/zahtjeva za refundaciju odobrenih aktivnosti 1. novembar 2023. godine do 15:00h,

    Ministarstvo zadržava pravo da Javni poziv zaključi i prije isteka roka dok ukupan iznos prijava ne dostigne limit od 95% ukupnog budžeta programa, o čemu će se objaviti informacija na zvaničnoj web stranici Ministarstva. Prijave čija vrijednost ulazi u procenat iznad 95% ukupne vrijednosti zahtjeva naći će se na rezervnoj listi, shodno redosljedu podnošenja prijava i razmatraće se samo u slučaju da neko od izabranih podnosioca odustane/bude odbijen i to u iznosu koji je preostao budžetom Programa. Komisija prijave razmatra po redosljedu prispijeća prijava.

    Sve što nije navedeno Javnim pozivom primjenjivaće se u skladu sa Programom.

    Sve informacije kao i stručna pomoć mogu se dobiti u prostorijama Ministarstva ili putem e-maila: tanja.markoc@mek.gov.me i lidija.radovic@mek.gov.me.