Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Miljanić na Sarajevskom dijalogu o migracijama: Sigurne granice zemalja Zapadnog Balkana znače i sigurne granice EU

Objavljeno: 2021-11-22 07:59:38 Autor: MUP i UP

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Zoran Miljnić učestvovao je juče na Regionalnoj konferenciji “Sarajevo Migration Dialogue" , na kojoj su uz prisustvo više od 150 učesnika, ministri regiona, predstavnici EU i međunarodnih organizacija razmjenili informacije i iskustva, koji su od presudnog značaja za efikasno upravljanje migracijama. Diskusije su vođene kroz tri panela: upravljanje migracijama, kontrola i upravljanje granicom, te budući trendovi i izazovi u migracijama.

U uvodnom dijelu konferencije, pored ministara iz regiona, obratili su se i komesarka EU za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson i Oliver Varhelji, komesar za proširenje i susjedstvo, naglasivši koliki je značaj ovakvih regionalnih inicijativa, te doprinos ali i odgovornost zemalja regiona kada je u pitanju upravljanje migracijama i suzbijanje ilegalnih migracija.

Državni sekretar Miljanić učestvovao je na drugom panelu, gdje je fokus bio na  pitanju  kontrole i upravljanja granicom. Tom prilikom istakao je da, pored snažne regionalne saradnje, saradnja sa zemljama članicama EU kao i evropskim agencijama poput FRONTEX-a je ključ uspjeha u ovoj oblasti. Sigurne granice zemalja Zapadnog Balkana znače i sigurne granice EU, istakao je Miljanić.

Kada je u pitanju saradnja sa zemljama članicama EU kao primjer dobre prakse Miljanić se osvrnuo na saradnju Crne Gore i Austrije koja će već početkom decembra imati svoje rezultate na terenu - prvi kontigent policijskih oficira Austrije sa dva visokosofisticirana drona stiže u Crnu Goru da zajedno sa crnogorskim kolegama vrše nadzor državne granice sa Albanijom. Upravo ovakve inicijative i akcije podižu stepen sigurnosti ali i pospješuje upravljanje migracijama.

Na marginama ove konferencije državni sekretar Miljanić sastao se i sa direktorom Zajedničke koordinacione platforme, Berndt Kornerom. Tom prilikom dogovoreno je konkretizovanje već uspostavljene saradnje, naročito imajući u vidu potrebu za finansijskom podrškom rekonstrukcije prilznih puteva zajedničkom GP Šćepan Polje - Hum. Imajući u vidu da je ova platforma uspostavljena kao jedan fleksibilni, operativni instrument koji će objediniti sve već postojeće strukture u cilju usaglašavanja prioriteta, potreba i akcija, te da je istočno-mediteranska migratorna ruta i dalje najaktivnija - Crna Gora će definitivno saradnjom u okviru ove platforme moći da unaprijedi sveukupno stanje u oblasti migracija.