Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Ministarka Injac sa šeficom Misije OEBS Siv-Katrine Leirtroa: Saradnja Crne Gore i OEBS-a na visokom nivou

Objavljeno: 2021-04-06 11:53:00 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ministarka odbrane prof. dr Olivera Injac razgovarala je danas putem online platforme sa v.d. šefice Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori, Siv-Katrine Leirtroa.

Injac je ocijenila da su saradnja Crne Gore i OEBS-a na visokom nivou, te istakla da Crna Gora ostaje snažno posvećena vrijednostima na kojima se temelji OEBS, kroz sve tri dimenzije te organizacije.

                                .
Posebno je izrazila zadovoljstvo uspješnom saradnjom u političko-vojnoj dimenziji, sa fokusom na oblast kontrole naoružanja. U vezi sa tim, zahvalila se na podršci koju su zemlje učesnice OEBS-a pružile Crnoj Gori u domenu uništenja viškova naoružanja i municije u okviru programa MONDEM, te posebno izrazila zadovoljstvo nastavkom saradnje kroz realizaciju novog projekta usmjerenog ka ublažavanju bezbjednosnih rizika povezanih sa malim oružjem i lakim naoružanjem i zalihama konvencionalne municije u Crnoj Gori. Takođe, ministarka je izrazila punu podršku švedskim prioritetima tokom ovogodišnjeg predsjedavanja OEBS-om kao i daljem radu u kompleksnom međunarodnom okruženju, koji je dodatno otežan aktuelnom pandemijom COVID-19.

Sastanak Injac i Leirtroa na online platformi

 

Siv-Katrine Leirtroe se zahvalila na doprinosu Crne Gore u jačanju transparentnosti, bezbjednosti i povjerenja u OEBS regionu, što je od izuzetne važnosti u uslovima rastućih bezbjednosnih izazova. Navela je značajnu ulogu naše zemlje kao promotera međunarodne stabilnosti i bezbjednosti, i naglasila da će ova organizacija nastaviti da prati dešavanja u Crnoj Gori, u političkom, društvenom i ekonomskom smislu, u cilju pružanja podrške institucijama u izgradnji kapaciteta.

Na kraju susreta, sagovornice su izrazile zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, te izrazile spremnost za nastavak iste, kroz implementaciju projekata od zajedničkog interesa.