Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Ministarka odbrane Crne Gore, prof. dr Olivera Injac na sastanku ministara odbrane zemalja članica Inicijative odbrambene saradnje

Objavljeno: 2021-12-16 07:20:00 Autor: Ministarstvo odbrane

Ministarka odbrane prof. dr Olivera Injac učestvovala je na sastanku ministara odbrane u okviru inicijative Odbrambene saradnje zemalja Centralne Evrope (CEDC) i zemalja Zapadnog Balkana (CEDC+) koji je održan u on-line formatu.

Sastanak je bio prilika da se razmotre modaliteti za jačanje partnerstva između Evropske unije i Zapadnog Balkana, sa fokusom na unaprjeđenje integracije zemalja regiona u EU. Takođe, jedna od tema sastanka bio je i Strateški kompas, kao osnov za zajedničku viziju bezbjednosti i odbrane Evropske unije.

Tokom radne sesije, koja je bila posvećena Zapadnom Balkanu, ministarka Injac se u svom izlaganju osvrnula na kompleksnost bezbjednosnih izazova današnjice, te ukazala na potrebu za zajedničkim djelovanjem u cilju pružanja adekvatnog odgovora. Tim povodom, posebno je istakla značaj evropske perspektive Zapadnog Balkana koja će doprinijeti otpornijoj i prosperitetnijoj Evropi u cjelosti. 

Ministarka Injac potvrdila je posvećenost Crne Gore punopravnom članstvu u EU, kao spoljno političkom prioritetu naše države. U tom kontekstu, istakla je da će Crna Gora nastaviti sa sprovođenjem reformskih procesa i promovisanjem evropskih vrijednosti, kako bi opravdala status lidera u regionu po pitanju procesa integracija.

Takođe, informisala je da će Crna Gora nastaviti da aktivno doprinosi misijama i operacijama za upravljanje krizama u okviru Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU (CSDP).

Ministarka je ukazala na potrebu za snažnijom porukom posvećenosti Evropske unije politici proširenja za Zapadni Balkan, s obzirom da je evropska perspektiva regiona i put koji nema alternativu. Ona je istakla značaj izrade Strateškog kompasa, kao i EU instrumenata, koji se mogu usmjeriti ka jačanju partnerstva s državama Zapadnog Balkana.

Ministarka je na kraju sastanka, još jednom, podsjetila da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, te da stabilan i prosperitetan region predstavlja obostrani interes, kako Evropske unije tako i zemalja regiona.

Učesnici su konstatovali da zemlje Centralne Evrope i Zapadnog Balkana imaju slične izazove, te da je stoga i prisutna potreba za razmjenom iskustava, definisanjem zajedničkih projekata, kao i oblasti od interesa za unaprjeđenje buduće saradnje.

S obzirom na to da Republika Hrvatska završava predsjedavanje inicijativom CEDC, upućene su im čestitke na uspješnom predsjedavanju ovom inicijativom, te istaknuto da je pružila značajan doprinos u  pravcu ohrabrenja aspiranata za članstvo u EU, nastavak dijaloga, unaprjeđenje saradnje i bezbjednosti, CSDP misije, te jačanje otpornosti bezbjednosnog i odbrambenog sektora na buduće izazove.

Tokom 2022. godine CEDC inicijativom predsjedavaće Republika Austrija.