Načelnik Generalštaba na sastanku Vojnog komiteta EU

Objavljeno: 2022-05-19 08:33:09 Autor: Ministarstvo odbrane

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović, prisustvovao je sastanku Vojnog komiteta Evropske unije (EU) u Briselu.

Sastanku su, osim načelnika generalštabova zemalja članica EU, prisustvovale i njihove kolege iz partnerskih i zemalja aspiranata za članstvo u Uniji, koje učestvuju u operacijama i misijama pod mandatom te organizacije.

Predsjedavajući Komiteta, general Robert Briger, zahvalio se partnerskim zemljama, među kojima je i Crna Gora, na učešću u misijama i operacijama EU.

Komandant pomorske operacije EU NAVFOR ATALANTA, vice-admiral Hoze Nunjez Torente,  prezentovao je aktuelnu situaciju u vodama Roga Afrike, gdje se nalazi i jedan oficir VCG, angažovan na štabnim dužnostima na ratnom brodu oružanih snaga Italije.

Pripadnici Vojske Crne Gore učestvuju u operaciji „ATALANTA“ od 2010. godine i obavljali su dužnosti na plovilima zemalja partnera i saveznika, kao i u samostalnim timovima  za zaštitu brodova (AVPD), koji su obezbjeđivali brodove sa humanitarnom pomoći Svjetskog programa hrane UN.

Generalni direktor Vojnog štaba i vojnog planiranja Evropske unije, vice-admiral Erve Bležan, govorio je o trenutnom stanju, izazovima i uspjesima trening misija EU na afričkom kontinentu, pri čemu se osvrnuo i na misiju u Maliju (EUTM MALI), gdje je Vojsku Crne Gore donedavno predstavljao jedan oficir.

Vojni komitet Evropske unije predstavlja najviše vojno tijelo Savjeta Evropske unije, čiji se sastanci održavaju dva puta godišnje.