Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Nacionalna radionica „Internet protokol IPv6, strategija, politika i implementacija“

Objavljeno: 2021-04-21 12:15:00

Državna sekretarka Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Marina Banović učestvovala je na nacionalnoj radionici za Crnu Goru na temu „IPv6 strategija, politika i implementacija“ u organizaciji Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i Međunarodne unije za telekomunikacije(ITU), Kancelarija za Evropu.

“Crna Gora je prepoznala značaj korišćenja internet protokola IPv6, kao i migraciju i implementaciju kroz Strategiju razvoja informacionog društva za period od 2016. do 2020. godine. Svakako, implementacija IPv6 protokola ostaje naš prioritet i u narednom periodu, a u cilju omogućavanja ubrzanja digitalne transformacije. Samim tim Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore imaće vodeću ulogu na nivou državnog sektora – javne uprave, imajući u vidu da imamo ulogu Internet servis provajdera za sve ključne državne institucije. Takođe, namjeravamo da pružimo neophodnu podršku i drugim subjektima, u skladu sa našim nadležnostima, kako bi doprinijeli uspješnoj implementaciji i ekspaniziji upotrebe novog protokola, kako u javnom tako i u privatnom sektoru“, istakla je Banović.

Ona je istakla da je trenutni broj interkonektovanih uređaja na globalnom nivou oko 30 milijardi, a da će do 2030. godine taj broj dostići cifru između 50 i 150 milijardi, pri čemu je adresni opseg IPv4 praktično potrošen, samim tim dolazi se do zaključka da će svi korisnici, kako javni tako i privatni, morati da omoguće korišćenje IPv6 protokola.

Cilj radionice „Internet protokol IPv6, strategija, politika i implementacija“ je podizanje svijesti na nacionalnom nivou u vezi prelaska sa Internet protokol verzija 4 (IPv4) na Internet protokol verzija 6 (IPv6).

Pored pregleda osobina IPv6 i njegovog značaja, na radionici je bilo riječi i o glavnim tehničkim izazovima u implementaciji IPv6 na nacionalnom nivou i razraditi strateški pristup za ključne učesnike u ovom procesu.

Dvodnevna radionica je okupila kreatore politike na državnom nivou i predstavnike industrije i akademske zajednice.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE, DIGITALNOG DRUŠTVA I MEDIJA