Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Objavljen PRVI IPARD Javni poziv za podršku ruralnom turizmu

Objavljeno: 2021-06-23 13:40:00 Autor: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

Nakon javnih poziva za podršku primarnoj proizvodnji i preradi kroz IPARD II program objavljenih u prethodnom periodu, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastavlja sa dodjelom podrške kroz novi javni poziv koji je danas objavljen.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gospodin Aleksandar Stijović, danas je zajedno sa šefom odjeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske Unije u Crnoj Gori, gospodinom Hermann Spitz,u EU info centru, predstavio javni poziv za dodjelu bespovratne podrške ruralnom turizmu, kroz koji će poljoprivrednim proizvođačima, mikro i malim preduzećima biti na raspolaganju novih 6,08 miliona eura podrške.

"Vodimo računa o crnogorskom poljoprivrednom i turističkom sektoru, a upravo kroz uvezivanje ove dvije grane, radimo na poboljšanju turističke ponude Crne Gore i stvaranju konkurentske ponude ruralnom turizma prepoznatljive na evropskom tržištu jer je Crna Gora biser Evrope po prirodnim ljepotama."

Ovaj poziv ima za cilj podsticanje zapošljavanja;   otvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta kroz razvoj poslovnih aktivnosti, valorizaciju prirodnih i poljoprivrednih dobara, promociju zdrave i organske hrane, i time, podizanje nivoa privredne aktivnosti ruralnih područja i ublažavanje trenda migracije iz ruralnih područja.

Predmet investicije je biti izgradnja i/ili rekonstrukcija i/ili opremanje ugostiteljskih objekata za pružanje usluga smještaja, objekata za pripremanje hrane, pića i napitaka, uređenje turističke infrastrukture (tematski i zabavni parkovi, teniski tereni, bazeni, zabavno rekreativne staze ili putevi – trim staze, vidikovci, panoramski putevi, biciklističke i planinarske staze); izgradnja i/ili rekonstrukcija postrojenja i/ili nabavka opreme za obnovljive izvore energije (fotonaponski sistemi) i nabavka opreme i uređaja za tretman otpada i otpadnih voda.

Kroz ovaj javni poziv podržavaju se investicije u ruralni turizam u iznosu od 10.000 do 150.000 eura, uz bespovratnu podršku do 65%.

Šef odjeljenja Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, gospodin Hermann Spitz izrazio je zadovoljstvo zbog ostvarenog programa naglasivši da je IPARD postao zaštitni znak razvoja ruralnog razvoja u Crnoj Gori.

Govoreći o značaju programa za cjelokupni poljoprivredni sektor i razvoj ruralnog turizma, Spitz je proizvođačima poslao poruke ohrabrenja da apliciraju i iskoriste opredijeljenu podršku.

Ministar Stijović zahvalio je Šefu Odjeljenja za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori g-dinu Hermann Spitz i kolegama iz Delegacije EU i Evropske komisije na podršci u implementaciji ovog veoma važnoga projekta za Crnu Goru i naglasio da će se saradnja u budućnosti dalje unaprjeđivati i produbljivati.

Rok za podnošenje zahtjeva je 31. avgust 2021. godine.

Svi potrebni obrasci vezani za konkurisanje na Javni poziv mogu se preuzeti sa internet stranice Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - https://www.gov.me/mpsv, kao i internet stranice za IPARD II program – www.ipard.gov.me.

Prateći stanje na terenu i epidemiološku situaciju u državi, Ministarstvo će organizovati radionice shodno mjerama koje Ministarstvo zdravlja propisuje, a i koristiće se internet platforme i organizovaće se pojedinačni sastanci sa zainteresovanim potencijalnim korisnicima.

Fotografije i video snimke možete vidjeti na Objavljen PRVI IPARD Javni poziv za podršku ruralnom turizmu