Obuka službenika saobraćajne policije

Objavljeno: 2022-05-17 06:42:00 Autor: Ministarstvo kapitalnih investicija
U periodu od 16.-20. maja u okviru projekta „Technical assistance for Capacity Support to the Transport Sector and EU Acquis Alignment in Montenegro“ Ministarstvo kapitalnih investicija u saradnji sa Upravom policije-Odsjek za bezbjednost saobraćaja organizovalo je novu obuku službenika saobraćajne policije za evidentiranje podataka o saobraćajnim nezgodama po CADaS protokolu.


Evropska komisija je prepoznala značaj harmonizacije podataka o saobraćajnim nezgodama na evropskom nivou, i u tom smislu definisala je CADaS protokol (Common Accident Data Set) kojim je definisan osnovni set podataka o saobraćajnim nezgodama, čijim prikuplјanjem od strane svih država, koje dostavlјaju podatke u CARE bazu podataka, treba da se obezbijedi uporedivost podataka o saobraćajnim nezgodama na evropskom nivou.


U prethodnom periodu sprovedena je detaljna analiza postojećeg stanja u procesima prikupljanja podataka o saobraćajnim nezgodama i evidentiranja u bazu podataka. Pored toga, izrađen je i novi obrazac – Zapisnika o uviđaju, koji sadrži sve neophodne podatke u skladu sa zahtjevima EU, kao i Uputstvo o korišćenju novog obrasca Zapisnika i sprovedena je obuka 40 službenika saobraćajne policije, koji prikupljaju podatke o saobraćajnim nezgodama na uviđajima saobraćajnih nezgoda.


Obuka dodatnih 40 službenika saobraćajne policije i primjena novog Zapisnika o uviđaju sa saobraćajne nezgode omogućiće uporedivost podataka o saobraćajnim nezgodama na nivou EU kao i bolju analizu postojećeg stanja i identifikaciju problema u bezbjednosti saobraćaja na putevima, iz čega će proizaći strateška dokumenta i kvalitetno upravljanje bezbjednošću saobraćaja na putevima.


Ova aktivnost je i preduslov za uspostavljanje Baze podataka saobraćajnih nezgoda (usaglašene sa EU CARE bazom podataka), u skladu sa obavezama koje proizilaze iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, kao i iz Pregovaračkog poglavlja br. 14 -Transportna politika.


Obuka će se održati od strane prof.dr Dalibora Pešića, eksperta sa dugogodišnjim iskustvom iz oblasti bezbjednosti saobraćaj na putevima.