Ocjena upravljanja javnim investicijama za Crnu Goru: Identifikovanje prilika za snaženje efikasnosti investicija (PIMA)

Objavljeno: 2022-06-10 05:46:00 Autor: Ministarstvo finansija

Krajem 2021. godine Crna Gora je bila pri završetku prve od od četiri dionice najkompleksnijeg infrastrukturnog projekta u istoriji zemlje – autoputa Bar-Boljare, koji povezuje njen priobalni region sa putnom mrežom Srbije; zemlja je praktično bila u poziciji da vidi „svijetlo na kraju tunela“.  Projekat nije bio izazovan samo sa ineženjerskog stanovišta – brojni mostovi i tuneli kroz planinski teren – već i sa fiskalnog stanovišta. Sa procijenjenim troškom prve dionice od skoro 20 procenata BDP-a, izgradnja ovog puta ima značajan uticaj na javne finansije zemlje koji je dodatno postao izazovan sa nastupanjem pandemije.

Završetak prve dionice  autoputa Bar-Boljare bi trebalo da smanji kapitalne i tekuće rashode za oko 2,8 procenata BDP-a odnosno 0,2 procenta BDP-a, što bi trebalo da stvori prostor za podršku investicijama u drugim sektorima ili da se naprave uštede kako bi se osnažila fiskalna pozicija zemlje.  Snaženje okvira za upravljanje javnim investicijama u Crnoj Gori je od ključnog značaja kako bi se obezbijedilo da kapitalne investicije pružaju najveći povrat zemlji u okviru održivih fiskalnih izgleda.

Polazeći od toga, crnogorski nadležni organi su odlučili da sprovedu Ocjenu upravljanja javnim investicijama (PIMA),  

https://infrastructuregovern.imf.org/content/PIMA/Home/PimaTool/What-is-PIMA.html).