Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Odbrambena saradnja Crne Gore i Slovenije - primjer prijateljskih i savezničkih odnosa

Objavljeno: 2021-10-15 13:09:00 Autor: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Republike Slovenije, mr Matej Tonin, boravi danas u radnoj posjeti Crnoj Gori tokom koje se susreo sa ministarkom odbrane, prof. dr Oliverom Injac.

U srdačnom i otvorenom razgovoru sagovornici su ocijenili da su ukupni odnosi i saradnja Crne Gore i Republike Slovenije na polju odbrane na izuzetno visokom nivou, na šta ukazuje i činjenica da je današnji susret dva ministra treći po redu u 2021. godini.

Ministarka Injac je kazala da su Crna Gora i Republika Slovenija, u proteklom periodu radile posvećeno na učvršćivanju i produbljivanju međudržavnih veza i jačanju povjerenja, vođene zajedničkim evropskim i evroatlantskim ciljevima. Injac je naglasila značaj izuzetno uspješne saradnje vojski dvije zemlje u okviru angažmana u snagama NATO ojačanog prisustva na Istoku u Letoniji, kao i relevantnost zajedničkog učešća u brojnim regionalnim odbrambenim inicijativama.

Ministar Tonin je saopštio da je Republika Slovenija iskreni partner Crne Gore na evropskom putu, te ukazao na spremnost nastavka političke i ekspertske podrške u ovom domenu. Ukazao je i na važnost zajedničkog učešća vojski Crne Gore i Republike Slovenije u brojnim međunarodnim vojnim vježbama.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o budućim bilateralnim odbrambenim projektima, koji bi doprinijeli daljem razvoju interoperabilnosti vojski dvije države, kao i snaženju regionalne saradnje.