Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Održan okrugli sto: Jednake mogućnosti za sve

Objavljeno: 2021-11-18 14:30:00 Autor: Ministarstvo pravde

Na okruglom stolu, pod nazivom ,,Jednake mogućnosti za sve članove društva-uklanjanje arhitektonskih, administrativnih i drugih barijera koje onemogućavaju ravnopravan položaj u društvu“, organizovanom od strane Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, v.d. generalne direktorice Direktorata za zaštitu i jednakost lica sa invaliditetom, Aleksandra Popović, saopštila je  da Vlada Crne Gore planira da u I kvartalu 2022. godine usvoji novi strateški dokument.

Popović je kazala da je Strategija za zaštitu i jednakost lica sa invaliditetom od disrkiminacije i promociju jednakosti 2022-2027, fokusirana na efektivno suzbijanje svih oblika diskriminacije, kao i na stvaranje uslova za uživanje jednakih prava u svim oblastima života.

Kako je navela, pristupačnost je važan preduslov za ostvarivanje ravnopravnosti, a saradnja državnih i lokalnih institucija kao i saradnja sa NVO-ima  od velikog značaja, kada je ova oblast u pitanju.

Značaj pristupačnosti sa aspekta pravde je definisao v.d.generalnog direktora Direktorata za krivično i građansko zakonodavstvo, Božidar Čarmak, koji je objasnio važnost harmonizacije i implementacije propisa u pogledu crnogorskog zakonodavstva.

Prema riječima zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Siniše Bjekovića, univerzalni dizajn u svim oblastima mora biti ispoštovan, kao osnovni pristup ljudskim pravima, kako bi se smanjio stepen diskriminacije i štitila osnovna ljudska prava.

Između ostalih, prisutnima su se obratili: ekspert Damjan Tatić, koji podijelio svoja iskustva, kao i predstavnica Ministarstva ekologije i prostornog planiranja, Jelena Raičević. Ona je između ostalog objasnila da pristupačno izgrađeno okruženje pruža mogućnost svim ljudima da u potpunosti učestvuju i daju doprinos svojim porodicama, zajednicama i društvu

Predstavnici institucija su poručili da će Vlada Crne Gore biti spremna da odgovori svim izazovima kada je u pitanju unapređenje i zaštita ljudskih prava lica sa invaliditetom, a da će resorno ministarstvo sa partnerima kao i do sada davati svoj doprinos.