Održan Okrugli sto povodom Nacrta Zakona o željeznici

Objavljeno: 2024-02-23 11:30:00 Autor: MSP

U Privrednoj komori je održan Okrugli sto povodom Nacrta Zakona o željeznici. Naime,  shodno Programu rada Vlade za 2024. godinu, u III kvartalu predviđeno je utvrđivanje predloga Zakona o željeznici.

Donošenjem ovog zakona će se urediti sistematski sva pitanja od značaja za način upravljanja željezničkom infrastrukturom i obavljanja prevoza u željezničkom saobraćaju, te transponovanje IV paketa EU propisa koji se odnose na kreiranje jedinstvenog željezničkog tržišta, prava putnika u željezničkom saobraćaju, obaveze javnog prevoza putnika, teretnih koridora i  troškove koji su izazvani kretanjem voza.

Kreiranje modela kojim će se ispuniti mjerila za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 14 - Transportna politika, u dijelu funkcionisanja nezavisnog tijela za regulatorne poslove i bezbjednost na željeznici kao i status Uprave za željeznice i druge norme koje se odnose na investicije u željezničkom saobraćaju.

Tokom rada na pripremi Nacrta Zakona, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je intenzivno vodilo i konsultativne procese u više navrata sa predstavnicima Transportne zajednice, kako bi već u fazi izrade Nacrta Zakona mogli da uzmemo u obzir i konstruktivne sugestije i zajedničkim naporima definisali ovu veoma kompleksnu oblast.

Takođe, Okrugli sto je izazvao veliko interesovanje, pa je diskusija bila veoma značajna za sve učesnike u javnoj raspravi i ukazala dodatno na određene segmente djelatnosti.

Učesnici javne rasprave su bili saglasni u tome da je Ministarstvo tokom izrade Nacrta Zakona obezbijedilo izuzetno visok stepen transparentnosti i uvažilo značajan broj sugestija dobijenih od privrednog sektora. Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici željezničkih preduzeća, Uprave za željeznice, sektora privrede kao i predstavnici NVO sektora što je dodatno potvrdilo da su efekti koje će imati normiranje ove djelatnosti od izuzetnog značaja.

Nakon analiziranja svih pristiglih prijedloga i sugestija u toku javne rasprave, Nacrt Zakona o željeznici biće dostavljen nadležnim institucijama radi dobijanja mišljenja, te će po okončanju ovog dijela administrativne procedure biti dostavljen Vladi Crne Gore radi utvrđivanja Predloga Zakona.