Održana 3. vanredna sjednica strana Arhuske konvencije

Objavljeno: 2022-06-24 12:47:00 Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

NA TREĆOJ VANREDNOJ SJEDNICI STRANA ARHUSKE KONVENCIJE IZABRAN SPECIJALNI IZVJESTILAC ZA ZAŠTITNIKE ŽIVOTNE SREDINE 

 

Predstavnice Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Maja Raičević, samostalna savjetnica u Direktoratu za ekologiju i Nacionalna kontakt osoba za Arhusku Konvenciju i Slavica Braunović, samostalna savjetnica u Direktoratu za ekologiju, učestvovale su na Trećoj vanrednoj sjednici Strana Konvencije o pristupu informacijama, učešću javnosti u donošenju odluka i pristupu pravdi u pitanjima životne sredine (Arhuska konvencija) i dvadeset-šestom Radnom sastanku Strana Konvencije, u organizaciji  Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu  (UNECE) – Sekretarijata Arhuske konvencije u Ženevi, u periodu 22-24. jun 2022.godine.

Na trećoj vanrednoj sjednici Strana Konvencije, po prvi put, izabran je nezavisni Specijalni Izvjestilac za zaštitnike životne sredine. Ovo je prvi ovakav pravno obavezujući mehanizam uspostavljen u okviru Ujedinjenih nacija, sa ulogom da štiti zaštitnike životne sredine koji svoja prava ostvaruju po odredbama Arhuske Konvencije. Naime, svaka Strana obezbjeđuje da lica koja ostvaruju svoja prava u skladu sa odredbama ove konvencije ne budu kažnjavana, gonjena ili uznemiravana na bilo koji način zbog svojih aktivnosti.

Od četiri kandidata, za ulogu Specijalnog izvjestioca  za zaštitnike životne sredine, izabran je g-din Michel Forst, konsezusom 46 država članica Konvencije, kao kandidat sa značajnim iskustvom u oblasti ljudskih prava, koji je vršio dužnost Specijalnog izvjestioca UN za branioce ljudskih prava, sarađivao sa brojnim međunarodnim organizacijama, Vladinim institucijama, kao i nevladinim organizacijama. Gospodina Forsta predložilo je pet nevladinih organizacija iz oblasti životne sredine.

Specijalni izvjestilac će imati instrumente za brzo i efikasno reagovanje u cilju zaštite zaštitnika životne sredine (javnosti, nevladine organizacije iz oblasti životne sredine i dr), što može uključivati izdavanje privremenih ili stalnih mjera koje dotična država treba da preduzme ukoliko se utvrdi kršenje odredbi Konvencije, korišćenjem diplomatskih kanala, izdavanjem javnih izjava ili skretanjem pažnje drugim relevantnim institucijama za ljudska prava i Vladinim institucijama. Osim toga, Izvjestilac će preuzeti aktivnu ulogu u podizanju svijesti o pravima zaštitnika životne sredine, shodno Arhuskoj konvenciji i sarađivaće sa drugim relevantnim institucijama i organizacijama za ljudska prava.

Uspostavljanje uloge Specijalnog izvjestioca označava važan korak za unaprjeđenje demokratije u oblasti životne sredine, pomažući da se održi univerzalno pravo na čistu, zdravu i održivu životnu sredinu – koje je nedavno priznao Savjet za ljudska prava.

Ovom događaju su prisustvovali predstavnici 46 država članica Konvencije, predstavnici brojnih  međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija,  kao i mnogi drugi učesnici, koji su diskutovali o izazovima i pitanjima pristupa informacijama, učešća javnosti i pristupu pravosuđa u oblasti životne sredine.