Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Osnovan Savjet za konkurentnost - platforma za jačanje privatno-javnog dijaloga u Crnoj Gori

Objavljeno: 2021-02-12 14:30:00

Na sjednici Vlade održanoj 11. februara 2021. godine, usvojena je Odluka o obrazovanju Savjeta za konkurentnost.

Savjet za konkurentnost ima za cilj da svojim djelovanjem doprinese većoj konkurentnosti ekonomije i bržem privrednom rastu zemlje. To podrazumijeva ne samo rad na unapređenju procesa i procedura, već i predlaganje strukturnih reformi za unapređenje konkurentnosti, izradu plana za suzbijanje sive ekonomije, unapređenje tržišta rada i zapošljavanja. Jedan od važnih zadataka Savjeta je da javno promoviše značaj dijaloga između privatnog i javnog sektora sa ciljem unapređenja konkurentnosti, stvaranja stimulativnog poslovnog ambijenta i poboljšanje kvaliteta života građana.

Nova Odluka o obrazovanju Savjeta sadrži određene izmjene kojima se želi poboljšati njegova efikasnost i otkloniti nedostaci koji su prepoznati u radu prethodnih saziva. S tim u vezi predstavljene su novine u sastavu i načinu funkcionisanja. Naime, broj članova je smanjen sa 36 na 20, pa će pored pet privrednih udruženja koja su bila članovi u ranijim sazivima (Privredna komora Crne Gore, Unija poslodavaca Crne Gore, Savjet stranih investitora u Crnoj Gori, Američka privredna komora u Crnoj Gori, Montenegro biznis alijansa), sada u Savjetu biti i predstavnice poslovnih udruženja žena, što je važan korak koji za cilj ima ekonomsko osnaživanje žena.

Savjetom će predsjedavati ministar ekonomskog razvoja, dok je za zamjenika predložen ministar finansija i socijalnog staranja. Premijera će u Savjetu predstavljati dva savjetnika, za ekonomska i pravna pitanja.

Već dvije godine Savjet ima tehnički, profesionalni Sekretarijat koji je osnovan potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Vlade Crne Gore i EBRD-a. Od juna 2020. godine, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, posredstvom Britanske ambasade u Podgorici pruža podršku Sekretarijatu. Odlukom o osnivanju ovog Savjeta prvi put je prepoznata uloga Sekretarijata Savjeta koji će nastaviti da obavlja administrativno-stručne poslove.

Planirano je da prva sjednica bude održana u martu tekuće godine, na kojoj će se usvojiti Poslovnik o radu Savjeta, kojim će se detaljnije razraditi način rada Savjeta.